Асен Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса в електроенергийния сектор

Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса в електроенергийния сектор. Схемата за изплащане на компенсации трябва да бъде балансирана.

Това каза по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

"Драматичната ситуация в електроенергийния сектор се дължи не толкова на повишено потребление или по-малко предлагане на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с международните пазари и изключително голямото ниво на износ, което вдига цените. Със свое решение правителството прие допълнителни 450 млн. лева за компенсации от бюджета. Освен това още 410 млн. лева от спестявания в бюджета. Т.е. общо 860 млн. лева Министерството на финансите е предвидило като бюджетни средства за допълнително подпомагане на бизнеса в периода декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат използвани. Биха могли да бъдат използвани за подпомагане и свръхпечалбите в държавните енергийни дружества", добави още Асен Василев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика