Позиция на браншовите организации на заведенията: Където има перки в морето, няма туризъм

Няма живот във водата

Категоричната позиция против изграждането на перки за производство на енергия в Черно море изразиха от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

„След като се запознахме с всички аспекти на идеята, чието изпълнение започна „на тъмно“, но придоби сериозна публичност, сме на мнение, че това би навредило сериозно на българския туризъм“, посочват от двете браншови организации.

Когато казусът стана известен на обществеността, се направи опит за уж „кръгла маса“ по темата, която се оказа изключително проформа. Срещата беше организирана от депутата Ивайло Мирчев, който обаче не присъства на нея, а изпрати човек, стоящ много далеч от материята, посочват от БАЗ и СЗБ. От цялата страна обаче, за да се срещнат помежду си, дойдоха заинтересовани страни от различните браншове. Нямаше обаче кой да ги чуе.

„По време на сбирката стана ясно, че бизнесът, еколозите и рибарите отхвърлят идеята. Защото, където има перки в морето, няма живот във водата. Няма и туризъм. Всички ангажирани с темата институции изпратиха отрицателни становища за перките. Такова нямаше единствено от Министерството на туризма, което не е изненада с оглед досегашната незаинтересованост на министър Зарица Динкова към сектора“, заявяват от БАЗ и СЗБ.

„В заключение смятаме, че подобни решения трябва да се дискутират предварително, да се взимат предвид всички гледни точки, а не постфактум да се организират проформа събития, на които организаторите не присъстват“, посочват от браншовите сдружения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика