"АстраЗенека" призна, че изостава с два месеца в производството на ваксини за COVID-19

Нарушенията на доставките на коронавирусна ваксина на компанията "АстраЗенека" са причинени от нейното двумесечно забавяне в производството. Това заяви ръководителят на компанията Паскал Сорио в интервю за група водещи вестници на Европейския съюз, което по-специално беше публикувано във вторник вечерта от белгийския вестник Le Soir.

„Все още имаме проблеми с производството на основния компонент на ваксината, който в континентална Европа се произвежда във фабрики в Нидерландия и Белгия. Вярваме, че сме намерили решение на тези проблеми, но все още изоставаме с два месеца от графика“, заяви той, като обеща, че компанията му ще може да достави „разумно количество ваксина“ до страните от ЕС през февруари. В края на миналата седмица AstraZeneca уведоми Европейската комисия за 60% намаление на планираните доставки през първото тримесечие по предварителните поръчки на ЕС.

Сорио категорично отрече обвиненията от няколко европейски медии и политици, че неговата компания е намалила доставките за ЕС, като е продала ваксината на други страни на по-добри цени. Той също така подчерта, че ваксината, предназначена за Европейския съюз, не отива в Обединеното кралство, където AstraZeneca има собствена производствена верига.

„Ние също имахме определени проблеми във Великобритания. Факт е обаче, че договорът с Обединеното кралство беше подписан през юни 2020, тоест 3 месеца по-рано от ЕС 27 август. Следователно с Великобритания имахме 3 месеца повече за разрешаване на съществуващите проблеми“, каза той. Сорио увери европейските журналисти, че „цената и темпът на производство на ваксини остават разумни“. „За съжаление фабриките, които доставят за Европа, имат по-ниска производителност, така че съотношението с Великобритания е 1 към 3“, каза той.

Той също така подкрепи идеята за ускоряване на темпото на ваксинация, като се използва само 1 доза от ваксината вместо две, която според него е „способна да осигури достатъчна защита“ в краткосрочен план . „Винаги можете да вземете втората доза по-късно“, каза Сорио.

В момента в Европейския съюз тече скандал, свързан с голямо намаляване на доставките на ваксината Pfizer, която вече е сертифицирана в ЕС; и с прогнозното съобщение на "АстраЗенека", чийто препарат все още се очаква да бъде сертифициран тази седмица, че доставките на ваксини в ЕС ще бъдат намалени с 60% през първото тримесечие на 2021 година. Европейската комисия поиска обяснение от компанията и също така обяви намерението си да контролира всякакви доставки на ваксини, произведени от фабрики в ЕС извън общността.

Коментари

Задължително поле