Атаката срещу Орбан провокирана от Сорос

Снимка: Архив

ЕП може да поиска отнемане на правото на глас на Унгария

В Страсбург утре гласуват ключов доклад за Будапеща

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Процедурата е неприемлива

Битката срещу унгарския премиер Виктор Орбан е поведена от Джордж Сорос и либералното крило в ЕП. Това заяви пред “Труд” евродепутатът Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) в рамките на пленарната сесия в Страсбург.

]Част от организациите (свързани със Сорос), които са помогнали за съставянето на доклада срещу Унгария, изготвен от зелената холандска депутатка Юдит Саргентини.
Част от организациите (свързани със Сорос), които са помогнали за съставянето на доклада срещу Унгария, изготвен от зелената холандска депутатка Юдит Саргентини.

На нея днес бе обсъден ключов доклад, който призовава Съвета да признае, че Унгария нарушава ценностите на ЕС. Текстът ще бъде гласуван от евродепутатите утре и ако бъде одобрен (необходими са две трети от гласовете), може да бъде задействан чл. 7, параграф 1 от Договора за ЕС, който предвижда отмяна на правото на глас на страна членка в Съвета. Влизане в сила на подобна мярка ще бъде безпрецедентно в историята на ЕС.

“Процедурата срещу Унгария е абсолютно неприемлива и недопустима и опит за сплашване на всички останали държави”, каза Джамбазки, според когото Сорос манипулира ЕС. Той допълни, че ЕНП ще замрази членството на партията на Орбан “Фидес”, а неговата група на Консерваторите и реформистите ще му подаде ръка.

“Унгарският доклад” критикува т.нар. закон “Стоп Сорос”, който бе приет от парламента в Будапеща през юни и предвижда затвор за помагачите на нелегални имигранти.

“Не споделям позиции на колеги, които говорят за “дикатор” и “авторитарен режим” по отношение на Виктор Орбан”, отбеляза на свой ред пред “Труд” Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ). Темата коментира и Илхан Кючюк (АЛДЕ/ДПС), според когото най-реалистичният вариант е започването на преговори, в които ще бъде обвързано отпускането на финансови средства от ЕС с определени позиции на Орбан.

Самият Виктор Орбан заяви пред евродепутатите днес в Страсбург, че “знае, че докладът ще бъде одобрен и Унгария ще бъде осъдена”. Той подчерта, че в текста, зад който стоят сили, подкрепящи миграцията, има 36 сериозни фактически неточности, заради което са подготвени 108 страници разяснения, изпратени до всички евродепутати.

ЕК споделя опасенията в доклада и не би се поколебала да предприеме допълнителни мерки в случай на нужда, подчерта вчера зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс.

 

Ципрас с остри критики към неолиберализма

ЕС не дава демократичен отговор на съвременните предизвикателства, смята гръцкият премиер

Предупреди за заплаха от ксенофобия и шовинизъм

]Алексис Ципрас говори днес пред евродепутатите в Страсбург.
Алексис Ципрас говори днес пред евродепутатите в Страсбург.

В реч пред евродепутатите в Страсбург днес гръцкият премиер Алексис Ципрас призова прогресивните и проевропейски партии да обединят сили срещу “крайния неолиберализъм”, съобщиха информационните агенции.

В изказването си на пленарната сесия на Европарламента левият премиер обяви, че “неуспехът на неолибералното управление на кризата” е довел до засилване на шовинизма и крайнодесния популизъм в Европа, както и до “фискален фетишизъм”.

“Отровата на омразата и ксенофобията отново са тук, 70 години след трагедията на фашизма”, каза Ципрас. И подчерта, че ксенофобията започва да доминира в консервативния политически спектър.

Гръцкият лидер подчерта още, че “неуспехът на ЕС да даде демократични и ефективни отговори на модерните предизвикателства безвъзвратно ще доведе до триумф на шовинизма и ще възпламени националистическото съперничество”.

Речта бе приветствана от повечето евродепутати, но консерватори и либерали в ЕП припомниха на Ципрас за скорошното формално излизане на Гърция от икономическата криза и продължаващите рискове за страната.

 

Удар от съюзник

Курц подкрепя мерки срещу Будапеща

]Себастиан Курц
Себастиан Курц

Австрийските консерватори в Европарламента ще гласуват утре в подкрепа на доклада, според който Унгария нарушава ценностите на ЕС, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс.

Решението му е необичайно предвид тесните връзки, които поддържа с унгарския премиер Виктор Орбан. И Народната партия на Курц, и “Фидес” на Орбан са в едно политическо семейство - Европейската народна партия, а Австрия е и ротационен председател на ЕС до края на годината.

Според канцлера не само Унгария, но и други източноевропейски страни - Полша, Румъния, Словакия, трябва да бъдат “проверени” за спазване на ценностите на общността.

В същото време австрийският вицеканцлер и коалиционен партньор на Курц - Хайнц-Кристиан Щрахе, прикани Орбан към създаване на общ блок в Европарламента. “С удоволствие каня унгарския премиер Виктор Орбан и партията му “Фидес” занапред да работим заедно в обща група в ЕС”, написа Щрахе във фейсбук.

За момента крайнодясната Партия на свободата на Щрахе е в групата “Европа на нациите и свободите” в ЕП и не е ясно, дали двамата ще обединят сили преди евроизборите през май 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа