Задържаният за атентата Навед Б. е имал разрешение за пребиваване в Германия (обзор)

БЕРЛИН. От нашия кореспондент

По изтекла информация атентаторът, който уби 12 души снощи на коледен базар в Берлин, се казва Навед Б., на 23 години от Пакистан.

В Германия пристига на 31 декември м. г. като бежанец и от 2 юни има разрешително за пребиваване в страната. Що се отнася до истинското име и националността, има известна доза съмнения, че младият мъж би могъл да е с фалшива самоличност.

Според източник от следствието бързото задържане на шофьора на камиона убиец се дължи на проявил смелост очевидец на трагедията. Той е хукнал да гони бягащия шофьор, като същевременно е поддържал телефонен контакт с полицията и е посочвал посоката на бягството през квартал “Тиргартен”, където е голям парк и престъпникът е търсил спасение в него. Така полицейски патрул го задържа край Статуята на победата, недалеч от Бранденбургската врата.

Полицейският говорител Винфрид Венцел каза пред медиите: “С помощта на свидетеля стана въможно заподозреният да бъде задържан. Проявеният граждански кураж може да ни е за пример. ”

Задържаният вече е предаден на Главна прокуратура, която разследва престъпни актове, застрашаващи устоите на държавата.

Изненадващо в ранния следобед на пресконференция с участие на представители на берлинските сили за сигурност беше обявено, че не е на 100 % сигурно заловеният пакистанец

да е престъпникът.

“С прискърбие можем да съобщим, че на площад “Брайтшайдплатц” 12 души загубиха живота си, а 48 ранени, някои от които тежко, се намират в болници”, съобщи тази заран в туитър берлинската полиция.

Да припомним трагедията.

40-тонен ТИР със загасени светлини и висока скорост се заби снощи в коледния базар в центъра на Западен Берлин. Близо 80 метра гази хора и павилиони, преди да се забие в голяма коледна елха. Шофьорът бяга, но е заловен на около километър от трагедията.

В кабината на тежкотоварния автомобил, забил се на коледния базар, е открит човек, пътувал на седалката до водача. Той е в предсмъртна агония, но всички опити на лекарски екип да го съживи са напразни. Установено е, че е поляк.

Камионът от марката “Скания” е с полска регистрация. Спедиторът Ариел Журавски оповести, че той е собственик на ТИР-а. От 16 ч в понеделник не е могъл да осъществи телефонен контакт с шофьора, който е негов братовчед на 37 години. 40-тонният камион е бил натоварен с метални конструкции, които трябвало да бъдат доставени днес в Берлин. Според Журавски камионът е бил отвлечен.

Легитимният 37-годишен шофьор поляк е бил застрелян в кабината на ТИР-а, стана известно днес.

Вече са разчетени данните от GPS. Шофьорът включва двигателя в 15,44 ч вчера, но не тръгва на път. Следват още две включвания – в 16,52 ч и в 17,37 ч, макар ТИР-ът да е трябвало да изчака на паркинг в Берлин до днес, преди да пристигне на адреса за разтоварване на металните конструкции. В 19,34 ч вече поема. Явно престъпникът е изчаквал момент, когато коледният базар е пълен с хора, пристигнали да се веселят и вечерят.

Трагедията се разиграва в малко след 20 часа в поведелник.

Днес канцлерката Меркел свиква Съвета по сигурността. Преди това тя направи изявление в канцлерството, като заяви с покруса: «Това е много тежък ден. Аз, както и милиони в Германия, съм възмутена, разтърсена и безкрайно тъжна от това, което снощи се случи на берлинския площад “Брайтшайдплац”. Дванадесет души, които вчера все още бяха сред нас, които са се радвали на настъпващата Коледа, имали са планове за празниците, вече не са сред нас. Един ужасен акт им отне живота. Над 40 други са ранени, те се борят за живота или за здравето си. В тези часове на първо място мисля за за мъртвите и ранените, за техните семейства, близки и приятели. Искам те да знаят, че всички ние, цялата страна, заедно с тях сме потопени в дълбока скръб. Всички ние се надяваме и мнозина от нас се молят за тях да намерят утеха и опора, да оздравеят и след този ужасен удар да могат да продължат живота си.»

Тя поясни, че всичко известно до този момент говори за извършване на терористичен акт. Трудно било да се понесе, ако се потвърди, че това тежко престъпление е извършено от човек, който в Германия е търсил закрила и убежище. Това би било огромно оскърбление за толкова много германци, които всекидневно оказват помощ на бежанци, както и за много хора, които действително се нуждаят от закрила и се стараят да се интегрират в страната.

Същевременно Меркел изрече: «Милиони, също и аз, днес се питат как можем да се примирим с това, че при разходка из коледен базар, място, на което се радваме на живота, един убиец го отнема на толкова много хора. Прост отговор и аз нямам. Знам само, че ние не можем и не искаме да се лишим от всичко това - коледните базари, прекрасните часове със семейства и приятели, които прекарваме навън. Ние не искаме да ни парализира страхът от злото, дори в тези часове това да е трудно. Ние ще намерим сили за този живот, какъвто искаме да го живеем в Германия – свободен и открит.»

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа