Атентаторът от Манчестър се е обърнал към радикалния ислям през последните години

Манчестър, атака

Главният заподозрян за самоубийствения атентат в Манчестър, при който загинаха 22 души, Салман Абеди е бил член на силно религиозно семейство, който се е замесил с банди и през последните години се е обърнал към радикалния ислям. До това заключение е стигнал в. "Файненшъл таймс" след разговори с приятели и съседи на семейство Абеди в Манчестър.

Вчера началникът на полицията на Манчестър Иън Хопкинс посочи 22-годишния Салман Абеди за основен заподозрян, но отказа да съобщи подробности за него, заявявайки, че основният приоритет е да се установи дали е действал сам или като част от мрежа

Абеди и брат му Исмаел са посещавали Ислямския център на Манчестър, където баща им е известна фигура, предаде "Гардиън", цитиран от ДПА.

Мохамед Саед, главен имам на джамията, заяви, че Абеди го гледал "с омраза", след като произнесъл проповед, критикуваща „Ислямска държава” и либийската салафистка ислямска милиция Ансар аш Шария.

Анонимен член на либийската общност в Манчестър описва Абеди като "тихо момче".

Родителите на Абеди са получили убежище във Великобритания, след като избягали от режима на бившия либийски лидер Муамар Кадафи. Салман има двама братя и сестра и шестчленното им семейство живее в Манчестър от повече от 10 години.

В. "Телеграф" съобщи, че според непотвърдени слухове в града всички освен Абеди и един от братята му са се върнали в Либия.

Смята се, че останалият във Великобритания брат е 23-годишният мъж, арестуван вчера от британската полиция.

От 2014 г. Салман Абеди е учел бизнес в Университета "Салфорд" в Манчестър, но има данни, че от месеци не е посещавал лекциите.

Вчера полицията претърси част от университета, откъдето потвърдиха, че заподозреният е бил техен студент.

Коментари

Задължително поле