„Атентат“ с цигулка предотвратен на летище Пловдив

Охрана принуждава пасажерка да свали струните на музикален инструмент, били „опасни режещи предмети“

Невероятно премеждие на семейството лютиери Евелина Бодукова и Христо Маринов-Марино при полет до Италия

Дори в Израел, Палестина и САЩ няма такива мерки за сигурност като в Пловдив, твърдят потърпевшите

Бдителен служител на летище Пловдив накара пътничка да свали струните на цигулката си, защото били „опасен режещ инструмент“ и по този начин предотврати евентуална заплаха за живота на екипажа и пътниците на полет до Италия.

Ето какво написа потърпевшата Евелина Бодукова във фейсбук:

„Това е състоянието, в което излезе цигулката ни след контролите за сигурност на летище Пловдив (Крумово), България на път за Бергамо, Италия към дата 05/11/17 21.05 ч. с полет на Ryanair. Бяхме принудени от служителите по сигурността да свалим струните на цигулката, за да не бъдат конфискувани и изхвърлени и да ги оставим на родителите ни, които ни изпращаха на летището. Струните били считани за “режещи предмети” и затова потенциално опасни.

Очакваме Министерство на вътрешните работи да вземе отношение.

Очевидно, за някои от родните специалисти по сигурността струните на цигулката са оръжие и затова музикалният инструмент трябва да пътува на борда на самолетите без тях."

Това научи на собствен гръб асеновградчанката Евелина Бодукова-Марино, която от 2002 година живее в италианския град Кремона със съпруга си Христо Маринов-Марино. Семейство Марино минават за едни от най-известните производители на струнни инструменти на Апенинския полуостров и сред техните клиенти са прочути на Ботуша и по цял свят музиканти като Салваторе Акардо, Бруно Джурана и Даниел Авшаломов.

При последния си полет на 5 т. м. до Милано-Бергамо и обратно обаче семейство Марино, както в Италия са известни двамата български лютиери, стават жертва на неприятна случка на летище Пловдив с авиопревозвача „Ryanair”.

„Бяхме принудени от шефа на смяната, който отговаряше за сигурността, да свалим струните на цигулката, за да не бъдат конфискувани и изхвърлени. Когато разбра цената им, поне ни позволи да ги оставим на нашите родители, дошли да ни изпратят на летището. За тях струните на цигулката били „режещи предмети” и потенциално опасни”, разказа Ева Бодукова-Марино. „Отговорникът по сигурността дори се похвали как наскоро по същата причина накарали музиканти да свалят струните от китарите си”, допълни картинката съпругът й Христо Маринов. Прочутият по цял свят лютиер силно се притесни, когато от „Труд” разбра, че въпросният служител по сигурността ще бъде наказан за престараването си.

„Лично за мен е престараване да накажеш човек за това, че си върши работата. Все пак той е отговорник по сигурността и стриктно изпълнява инструкциите за безопасност на полетите. Но и на него някой трябва да му обясни, че от всяко правило има и изключения. И музикантите и техните инструменти са едно от тях. Говорих с мои приятели и колеги от Израел, Палестина и САЩ, където контролът по летищата е най-строг в света и те останаха потресени от случилото се с нас на летище Пловдив. Световна практика е цигулари, виолисти, виолончелисти, китаристи и тем подобни, да пътуват с инструментите си на борда на самолета. Такива музикални инструменти не се оставят в багажното отделение, тъй като са с много крехък корпус, а някои струват дори над 1 милион долара или евро.

Двамата обясниха, че дори за закупили отделен „лоу-кост” билет за цигулката и на нея й се полагало отделно място в самолета за Милано-Бергамо. „Самата цигулка е застрахована за 20 хиляди евро, но за нас тя е безценна, тъй като е направена с много любов и специално за млади български дарования, които да пробият с този струнен инструмент на голямата международна сцена. Тази цигулка съм я създал и посветил на баща ми, а за последно с нея свири Лили Милчева от Кюстендил, която сега вече е в Ню Йорк. Скоро тя ще попадне в ръцете на друго талантливо българско дете”, разкри Христо Маринов-Марино. „Всеки инструмент има своя собствена „душа” и звук и те се дължат на фината настройка. За фина настройка на инструментите си при нас в Кремона специално идват цигулари и виолисти чак от Щатите, Великобритания и други далечни държави”, допълва Христо Маринов.

 

 

Шефът на сигурността на летище Пловдив:

Нашият служител се е престарал и ще бъде наказан!

02-1„Нашият служител действително малко се е престарал в случая с цигулката, станал вечерта на 5 ноември преди полета на „Райънеър” до Милано-Бергамо, при изпълнение на инструкциите за сигурност”, заяви за вестник „Труд” началникът по сигурността на Летище Пловдив Момчил Башев.

„Със сигурност ще бъде наказан и ще премине повторно обучение, тъй като ние много държим и на вежливото отношение на нашите служители към пътниците”, допълни шефът на сигурността на аеропорта край града под тепетата.

Момчил Башев отказа да съобщи името на провинилия се митничар, но ставало дума за стар и опитен служител. Пред „Труд” началникът по сигурността на летище Пловдив обясни, че подчиненият му най-вероятно е преценил, че струните на цигулката могат да се използват като корда за душене („garrotte” – на италиански), която попада в списъка със забранените предмети и която е добре известна от италианските филми за мафията.

„До нашия разговор и до този скандал можеше изобщо да не се стига, ако пътничката не беше решила да вземе цигулката си на борда на самолета, а я беше таксувала като багаж.

Но в случая става дума за нискотарифен авиопревозвач, който таксува допълнително всеки един багаж, а често цената за един куфар е по-висока дори от тази на самия билет.

Тогава никой нямаше да кара пътничката да разглобява струните на цигулката”, обясни казуса от друга гледна точка Момчил Башев.

Той допълни, че жената сама е свалила струните на цигулката и ги е оставила на родителите си, които са дошли да я изпратят.

 

Според общите правила

Музикалните инструменти минават за „Специален багаж“

Остри предмети са забранени в салона, но не и в багажното на самолета

02-9Всеки авиопревозвач определя какви предмети и вещи могат да се качат в багажа на борда на самолета и какви – в салонния ръчен багаж. Част от правилата са различни в зависимост от дестинацията и продължителността на полета. Има и общи международни изисквания за сигурност, с които пътниците се запознават на летището. Но все пак всеки клиент, който вече си е купил билет, би следвало да провери и изискванията на съответната авиокомпания.

Музикалните инструменти минават за „Специален багаж”, каквито са например велосипедите, детските колички, цветята и др. Според информационния сайт Samoleten­Bilet.eu е разрешено пътуването на инструменти като салонен багаж, но в зависимост от големината. В случай, че става дума за контрабас или тъпан, те трябва да са в багажното отделение на самолета.

В раздела „Остри предмети” сайтът сочи иглите за бродерия или за плетене, включително една кука, за които е забранено да се намират в ръчния багаж, но могат да са в куфара на борда на самолета. Същото важи и за джобно ножче, ножичка, скалпел, шило за лед, тирбушон, самобръсначки и ножчета за бръснене, спринцовки и игли. Ако не е в салона, а в багажното отделение, разрешена е дори кухненска брадвичка, известна още като сатър.

Превозвачите имат специални правила за лекарства, козметика, техническо оборудване, спортна екипировка и т.н.

 

Нож за пури взеха на Батето

02-2Обект на прекалено строг летищен контрол преди години стана и култовият спортен деятел Иван Славков – Батето, лека му пръст. Ето случката в неговия колоритен стил”:

„Официално заявявам, че повече няма да стъпя в това предприятие и полигон за експерименти върху човечеството, наречено САЩ. Не мога да се редя на опашка, а в същото време пред нашето посолство там да убиват хора. Не ми е по силите. Щом трябва, ще си стоя в България. На мен тя ми стига... Не се отнасят с останалите като хора (б.р. американците). Не искам повече да минавам през мерките им за сигурност. Не съм Осама. Прибраха ми ножчето за пури. Като че ли можех да отрежа кура на пилота и да предизвикам невероятен атентат... Някакви хомосексуалисти пък ме съблякоха по слип, за да ме обарват. Забравиха обаче да ми свалят новите зъби. Не знаеха, че са от стомана и можех да прегриза вратата на пилотската кабина без проблеми...”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България