Атина подкрепя Скопие за ЕС (обзор)

Гърция настоява и за стриктно спазване на Преспанското споразумение между двете страни, каза Мицотакис (вляво).

При спазване на условията за добросъседство

Гърция иска решение на спора със София без да се намесва

Разделянето на РСМ и Албания би било „катастрофално“

Условието на Атина за процеса по присъединяване на Скопие към Европейския съюз е "отлични добросъседски отношения", подчерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от БНР, който разговаря в четвъртък вечерта с министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев в рамките на икономически форум в Атина.

"Гърция подкрепя присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз при стриктно спазване на условието за добросъседство", заяви на срещата гръцкият премиер Мицотакис. Според коментари в медиите на политически анализатори, "Атина очаква решение на спора Скопие-София без да се намесва в него".

Гърция настоява и за стриктно спазване на Преспанското споразумение между двете страни.

Двамата премиери обсъдиха и сътрудничество в областта на инвестициите, туризма и търговията.

Премиерът на Република Северна Македония бе в Атина за участие в Делфийския икономически форум.

Медиите в южната ни съседка цитират и изявление на заместник-министърът на външните работи на Гърция Варвициотис според когото, Атина приема като "катастрофално за стабилността в региона" разделянето на Скопие и Тирана по пътя към приемането им в Евросъюза.

Европейското бъдеще на Скопие беше тема и на срещата същия ден между гръцкия първи дипломат Никос Дендиас с вицепремиера на правителството на Република Македония Никола Димитров, без официални изявления след разговора.

Международните наблюдатели припомнят, че РСМ води активна дипломатическа кампания пред ЕС и държавите-членки в подкрепа на своята кауза от седмици. По-рано тази седмица министър-председателят Зоран Заев заяви, че Северна Македония никога няма да се откаже от своите език и идентичност, „в името на членство в ЕС“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа