Аутсорсингът и софтуерната индустрия връщат младите у нас

Аутсорсингът и софтуерната индустрия са най-бързо развиващите се отрасли на икономиката, които връщат младите хора у нас, тъй като им осигуряват реална възможност за развитие и висок стандарт. С около 63 000 наети специалисти двата сектора вече осигуряват общо 6,1% от брутния ни вътрешен продукт.

Това стана ясно при откриването на Петата годишна конференция на Българската аутсорсинг асоциация /БАА/ на Златни пясъци. Форумът се провежда под егидата на кмета на Варна Иван Портних и събра над 150 топ мениджъри и собственици на компании от страната и чужбина.

"България е много атрактивна дестинация за компании от САЩ, Германия, Франция, Великобритания, които търсят износ на бизнес услуги и процеси в банковото дело, телекомуникациите, застрахователния бизнес, технологичния сектор и туризма. Съперничим си с Полша и Румъния, имаме по-добър климат и условия, но са ни нужни повече регионални центрове от сега съществуващите в София, Пловдив и Варна", обясни председателят на БАА Ивайло Славов.

Според него скоро такъв център ще стане и Бургас, а потенциал за развитие имат Русе, Велико Търново и Благоевград. Целта е да имаме между 4 и 7 стабилни локации, тъй като при северните си съседи те вече са 9 и осигуряват 120 000 работни места.

Технологичните компании имат голям интерес, особено към Варна, заради профила на кадрите, които подготвят местните университети, но е нужно образователните програми да бъдат адаптирани към нуждите на бизнеса", добави Славов.

"Дефицит на IT-специалисти има в цяла Европа. У нас все още секторът разчита на вътрешни кадри. За година сме внесли под 100 експерти, докато в Германия годишно се издават сини карти на 15 000", посочи Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании.

Според него противно на всеобщите нагласи, че добрите програмисти са предимно мъже, 36% от специалистите у нас са жени при средно 15% в ЕС. В частните безплатни IT-академии все по-често се записват и хора, прехвърлили 40 г., решили да се преквалифицират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони