Африканската чума по свинете става глобална заплаха

Последиците за човека и за политиката са огромни, тъй като пандемията де факто се разраства

Всичко е много по-опасно, отколкото сме мислили, няма открито лечение засега

Най-сериозното огнище на смъртоносната африканска чума по свинете (АЧС) през последните месеци опустоши най-голямата популация на свинете в света, а именно в Китай. Сега болестта бавно прониква в съседните държави и дори заплашва популацията от свине в САЩ. Последиците за човека и за политиката като цяло могат да бъдат много по-лоши, отколкото можете да си представите, тъй като пандемията де факто се разраства, а агробизнесът, въпреки глобализацията, не е в състояние да я спре.

На 3 август 2018 г. в китайската провинция Ляонин беше потвърден първият случай на АЧС. Оттогава, въпреки различните мерки за овладяването на смъртоносната болест, тя се разпространи в цял Китай, а до ноември 2019 г., или малко повече от година, почти половината от огромната популация в Китай загина или беше ликвидирана в отчаяни усилия за ограничаването на заболяването. АЧС не е фатална за хората, но е 100% смъртоносна за всяко заразено прасе и в момента няма открито лечение за нея. Заболяването може да се предава чрез директен контакт със заразено прасе, биологични течности, от оборудване или дрехи, както и чрез определени видове кърлежи.

През август Министерството на земеделието на Китай публикува доклад, че броят на свинете от август 2018 г. е намалял с точно 38,7%. Източниците от отрасъла подозират, че данните са занижени и смятат, че реалната цифра надхвърля 50%. Във всеки случай щетите са огромни и това не може да не повлияе на политически чувствителното за Китай увеличение на цените на храните през последната година. Свинското месо е основният източник на протеини за китайците и затова въпросът засяга националната сигурност. Повечето от свинете в Китай се отглеждат от дребни фермери, които сега са на ръба на разорението. Според съобщения от Китай, поради тази причина много от дребните земеделски производители отчаяно се опитваха да скрият заразата от АЧС по своите прасета, като ги колеха и продаваха, за да избегнат финансовия крах.

Вирусът е особено опасен, защото според мнението на специалистите е много трудно да се убие. В един доклад се отбелязва, че „той е в състояние да оцелее 11 дни в изпражненията и 15 седмици в кръвта. Той живее в осоленото месо 182 дни, в сушеното месо почти една година, а в замразеното месо в течение на три години. Тъй като китайците обичат, когато са на екскурзия да взимат месни закуски, ситуацията може да промени законодателството в Азия“.

Още по-тревожни са данните, че утилизацията на труповете на заразени прасета в Китай не е безопасна. Вместо да ги третират като биологично опасни отпадъци и да ги закопават далеч от местоположението на фермите, да ги изгарят и правилно да третират мястото за погребение с хлорна вар в продължение на година или повече, дребните фермери, както се вижда от документите, често заравят мъртвите прасета близо до свинарника, без дори да изгорят труповете, което може да доведе до риск от възникване на ново огнище.

В началото на 2018 г. Китай имаше най-голямата популация от прасета в света с численост 440 млн., докато глобалната популация беше оценена на 769 млн. Ако сега от китайската популация е останала само половината, това е сериозен удар за глобалните доставки на месни протеини. Освен това, въпреки всички усилия и уверения на Китай, разпространението на болестта не е спряно вътре в страната.

Болестта АЧС се разпростира извън Китай. The Wall Street Journal отбелязва: „През последните месеци митническите служители от Япония, Тайван и Австралия откриха заразено месо в храните, транспортирани от туристите. И оттогава болестта бе открита в стадата на Виетнам, Монголия и Камбоджа“. Организацията по храните и земеделието на ООН (ФАО) съобщава, че огнища на АЧС са регистрирани във всички провинции на Виетнам и че след откриването на първия случай през февруари над 5,88 млн. прасета са били умъртвени.

От Китай АЧС се разпространи и в Северна Корея. А от там заразените прасета преминаха през буферната зона в Южна Корея, което изискваше строги мерки от страна на последната, както заяви Ан Чан Ил, шеф на Световния институт за севернокорейски изследвания и бивш севернокорейски военнослужещ.

Според ФАО към 21 ноември сериозни прояви на АЧС са регистрирани и във Филипините, Лаос и Източен Тимур. А дивите свине, които пренасят тази болест, бяха открити на границата с Русия и Монголия. В няколко случая генът на вируса на АЧС бе открит в продукти от свинско месо, конфискувани на летище Инчхон в Сеул, Южна Корея, донесени от пътници от китайския град Шенян, което още веднъж потвърждава колко е трудно да се спре разпространението на болестта.

Определени случаи на АЧС са открити и в страни от ЕС, включително България, Румъния и Унгария, които бързо предприемат стъпки за овладяването на разпространението на болестта. Случаите на заболяването са документирани и в Молдова, Беларус и Украйна. Наскоро АЧС бе открит в Полша, близо до границата с Германия. В началото на ноември АЧС бе открита при 20 диви свине в полската провинция Любуш, близо до река Одер, на около 80 километра източно от Германия, най-големият производител на свинско месо в Европа.

Тревожен инцидент се случи и в САЩ. Преди няколко седмици федералните агенти иззеха 1 млн. фунта китайско контрабандно свинско месо в пристанището на Нюарк, Ню Джърси, и това е най-големия задържан досега селскостопански продукт в САЩ. Свинското бе скрито в контейнери с юфка и прах за пране. Властите задържаха пратката, за да установят дали свинското месо е заразено с АЧС.

В момента има много въпроси за разпространението на пандемията на АЧС. Ясно е само, че всичко е много по-опасно, отколкото сме мислили. През октомври, според новата статия на Хенри Каменс, седем мъртви диви свине са били изхвърлени на брега на Дания, страна, която е основен производител на свинско месо. Животните са били утилизирани, без дори да са преминали тест за АЧС.

*Уилям Енгдал e съветник по стратегически рискове и лектор, доктор по политически науки от “Принстън”

Превод за „Труд“ - Павел Павлов

Коментари

Задължително поле