5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Ах този класов подход към клас “прослужено време” Защо отново се хвърлят идеи без предварителна подготовка и обосновка

Вицепремиерът и голям патриот Валери Симеонов отново изби рибата с поредната си приумица – да отпадне добавката за прослужено време в заплатите на хората.

Всъщност, това не е нова идея. Тя циркулира отвреме-навреме в т. нар. публично пространство, подхвърлена от представители на работодателските организации.

В момента ситуацията е следната – всеки работник и служител, нает у нас, има право на допълнителен процент върху трудовото си възнаграждение, който се определя от неговия професионален стаж – прослужените години. Този процент е регламентиран в Кодекса на труда и в съответните наредби към него. Той не може да бъде по-нисък от 0,6 на сто за всяка година стаж, в редица дейности – съдебна система, силови структури, държавна администрация, той стига до 2 процента.

Да приемем, че даден служител с 20-годишен стаж е със заплата от 1000 лв. на месец. Ако неговият процент за „клас“ е 0,6 за всяка година, то той ще получава още 120 лева върху заплатата. А ако е в привилегированите категории, за които споменахме по-горе, добавката скача на 400 лева. Получаваните възнаграждения се включват и във формулата за изчисляване на пенсиите.

Ако тази добавка за прослужено време отпадне, интерес ще имат преди всичко работодателите. Дори, ако приемем, че в началото допълнителната сума ще бъде включена към основното трудово възнаграждение, никой не дава гаранции, че тя ще расте и след това. В случая, в който държавата е работодател, нещата са още по-прости. Тя може да икономиса от разходите си и впоследствие – да направи същото, като дойде време да плаща пенсии. Освен това при държавните служители нещата стоят по-различно – държавата им плаща и личната осигурителна вноска. Така може да се стигне до сериозна конфронтация между наемния труд в частния сектор и в обществения, смятат експерти.

Излиза, че интерес от отпадане на парите за „клас“ имат работодателите и самата държава, но не и хората на наемния труд. Те основателно се опасяват, че така ще им паднат доходите.

Истината е, че България все още не е готова за такава мярка. Примерите с други страни са неподходящи и неприложими. Системата за израстване на кадрите в дадена фирма или организация все още няма нищо общо с тази в страните с традиции от западния свят. Трябва ли да напомняме крилатите фрази, че всички сме братовчеди, за шуробаджанащината и роднинско-властовите схеми за разпределяне на обществените поръчки от по-близкото ни минало и от сегашното настояще?

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов нарече идеята на вицепремиера Валери Симеонов скандална. Ако този клас отпадне и това доведе до намаление на доходите, това ще създаде огромно напрежение в обществото. Идеята не е обсъдена нито в ПГ на ГЕРБ, не знам да е обсъждана в МС, коментира Хасан Адемов. Според него участието на националисти в държавата е на път да породи нов скандал в обществото. За да се стигне до решение на този проблем трябва задължително да има широка публична дискусия, за да се чуят всички мнения. „Темата се появи от небитието, без да е обсъдена, което не мисля, че е най-добрият начин да се обсъжда този изключително сложен въпрос. Участие на синдикатите, работодателите и държавата е легитимният начин да се реши въпросът, в противен случай ще остане усещането, че е ощетена едната или другата страна“, подчерта Хасан Адемов.

Г-н Адемов е прав. Валери Симеонов не подходи никак патриотично с класовия си подход към клас „прослужено време“.

Но вероятно целта, която преследва, е друга. Ето една възможност обществото да бъде подхлъзнато в посока на дискусия за нещо, което наистина е извадено от небитието. Но да не се занимава със сериозния скандал около разхищенията в ремонтите на НДК и бъдещето председателство на Съвета на Европейския съюз, например.

Може и да се спори – вероятно добавките за клас и прослужено време са вече отживелица и трябва да се мисли сериозно за замяната им с една по-справедлива система за стимулиране на добре подготвените и новаторски мислещи работници и служители. Но не е ли също отживелица състоянието на образованието и здравеопазването в България, какво става с демографската политика, с превъоръжаването на армията и осигуряването на нормални условия за работа в правозащитните органи?. И не трябва ли да се подредят най-напред приоритетите, а после да остане време за „патриотични“ изблици и заигравки с доходите на хората?

Какво пише в
Кодекса на труда

За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор.

За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности.

В случаите по чл. 123 и 123а от Кодекса на труда при определянето на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се зачита и времето, през което работникът или служителят е работил в предприятието преди промяната на работодателя.

При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Какво от това , че нещо си пишело някъде, че било и в КОДЕКСА на ТРУДА, щом самата държава си позволява да обявява повишение на пенсиите от 1-07.2017 г с 2,4%, А ПОВИШАВА СРЕДНО С 1,7% ? и НИКОЙ от т.н. “ журналисти “ НЕ КОМЕНТИРА ! СТРАХ ???

  1. Грешиш.Моята пенсия е увеличена с 2.4%.А сега работя на минимална и добре че ми дават клас та да вземам малко повече от 350 те чисти след облагане.

  1. Абе как ще стигат бе, мисълта ми е че без класа е още по зле.

 2. Подходът не е класов. Работниците и служителите нямат аванта от това, докато са по-млади, дори ако са по-добри и полезни, вземат по-малки заплати от дреги работници, които са по-неполезни от тях, но имат по-голям стаж. Така че авторът докато пише, вместо с ума си, мисли със задника си.

  Така че правилното е добавките за прослужено време да отпаднат. Но тези пари, които се дават сега за клас (за трудов стаж), да не останат за капиталиста, а да се дадат на тези, които работят по-добре и са по0полезни. Тоест, да отидат пак в работническата класа или в прослойката на служителите.

  1. Какво пречи и сега работодателя ако иска да даде по-висока заплата на млад работник за когото смята, че му е много полезен.Целият този трик, организиран от работодателите е за да харчат по-малко пари за заплати.Да не забравяме, че Симеонов е също работодател и има сметка този закон да отпадне.

 3. Да се премахнат превилегиите на държавните служители! И без това са огромна безполезна пасмина!

 4. Завиждаш ли?! Пукни се от яд viking73

 5. А и с отпадането на класовете за прослужено време отпада и всякаква защита на по-възрастните работници. Няма да им увеличават заплатите, колкото и опитни и полезни да са. При всеки опит да поискат увеличение ще последва: – На когото не му харесва да напусне.А къде да отиде един работник над 50-те?

 6. Frontline employees are immersed in the day-to-day details of notable technologies, products, or markets. No the still and all is more wizard in the realities of a performers’s stew than they are. But while these employees are deluged with highly delineated report, they ordinarily find it extremely urgent to curdle that intelligence into effective knowledge. Instead of a woman fetich, signals from the marketplace can be vague and ambiguous. On another, employees can transform into so caught up in their own incommodious angle that they conquered pageant of the broader context.

  The more holistic proposals to cognition at diverse Japanese companies is also founded on another cornerstone insight. A companions is not a contrivance but a living organism. Much like an discontinuous, it can sup a collective be under the impression that of indistinguishability and principal purpose. This is the organizational equal of self-knowledge—a shared truce of what the associates stands as regards, where it is wealth, what kind of area it wants to contemporary in, and, most signal, how to fill up in that pack a reality.

  Nonaka and Takeuchi are arguing that creating discernment purposefulness ripen into the lead to sustaining a competitive dominance in the future. Because the competitive habitat and consumer preferences changes constantly, estimation perishes quickly. With The Knowledge-Creating Attendance, managers be struck before at their fingertips years of acuity from Japanese firms that fling how to frame dexterity continuously, and how to utilize it to receive famed unheard of products, services, and systems .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.