Ах този класов подход към клас “прослужено време” Защо отново се хвърлят идеи без предварителна подготовка и обосновка

Вицепремиерът и голям патриот Валери Симеонов отново изби рибата с поредната си приумица – да отпадне добавката за прослужено време в заплатите на хората.

Всъщност, това не е нова идея. Тя циркулира отвреме-навреме в т. нар. публично пространство, подхвърлена от представители на работодателските организации.

В момента ситуацията е следната – всеки работник и служител, нает у нас, има право на допълнителен процент върху трудовото си възнаграждение, който се определя от неговия професионален стаж – прослужените години. Този процент е регламентиран в Кодекса на труда и в съответните наредби към него. Той не може да бъде по-нисък от 0,6 на сто за всяка година стаж, в редица дейности – съдебна система, силови структури, държавна администрация, той стига до 2 процента.

Да приемем, че даден служител с 20-годишен стаж е със заплата от 1000 лв. на месец. Ако неговият процент за „клас“ е 0,6 за всяка година, то той ще получава още 120 лева върху заплатата. А ако е в привилегированите категории, за които споменахме по-горе, добавката скача на 400 лева. Получаваните възнаграждения се включват и във формулата за изчисляване на пенсиите.

Ако тази добавка за прослужено време отпадне, интерес ще имат преди всичко работодателите. Дори, ако приемем, че в началото допълнителната сума ще бъде включена към основното трудово възнаграждение, никой не дава гаранции, че тя ще расте и след това. В случая, в който държавата е работодател, нещата са още по-прости. Тя може да икономиса от разходите си и впоследствие – да направи същото, като дойде време да плаща пенсии. Освен това при държавните служители нещата стоят по-различно – държавата им плаща и личната осигурителна вноска. Така може да се стигне до сериозна конфронтация между наемния труд в частния сектор и в обществения, смятат експерти.

Излиза, че интерес от отпадане на парите за „клас“ имат работодателите и самата държава, но не и хората на наемния труд. Те основателно се опасяват, че така ще им паднат доходите.

Истината е, че България все още не е готова за такава мярка. Примерите с други страни са неподходящи и неприложими. Системата за израстване на кадрите в дадена фирма или организация все още няма нищо общо с тази в страните с традиции от западния свят. Трябва ли да напомняме крилатите фрази, че всички сме братовчеди, за шуробаджанащината и роднинско-властовите схеми за разпределяне на обществените поръчки от по-близкото ни минало и от сегашното настояще?

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов нарече идеята на вицепремиера Валери Симеонов скандална. Ако този клас отпадне и това доведе до намаление на доходите, това ще създаде огромно напрежение в обществото. Идеята не е обсъдена нито в ПГ на ГЕРБ, не знам да е обсъждана в МС, коментира Хасан Адемов. Според него участието на националисти в държавата е на път да породи нов скандал в обществото. За да се стигне до решение на този проблем трябва задължително да има широка публична дискусия, за да се чуят всички мнения. „Темата се появи от небитието, без да е обсъдена, което не мисля, че е най-добрият начин да се обсъжда този изключително сложен въпрос. Участие на синдикатите, работодателите и държавата е легитимният начин да се реши въпросът, в противен случай ще остане усещането, че е ощетена едната или другата страна“, подчерта Хасан Адемов.

Г-н Адемов е прав. Валери Симеонов не подходи никак патриотично с класовия си подход към клас „прослужено време“.

Но вероятно целта, която преследва, е друга. Ето една възможност обществото да бъде подхлъзнато в посока на дискусия за нещо, което наистина е извадено от небитието. Но да не се занимава със сериозния скандал около разхищенията в ремонтите на НДК и бъдещето председателство на Съвета на Европейския съюз, например.

Може и да се спори – вероятно добавките за клас и прослужено време са вече отживелица и трябва да се мисли сериозно за замяната им с една по-справедлива система за стимулиране на добре подготвените и новаторски мислещи работници и служители. Но не е ли също отживелица състоянието на образованието и здравеопазването в България, какво става с демографската политика, с превъоръжаването на армията и осигуряването на нормални условия за работа в правозащитните органи?. И не трябва ли да се подредят най-напред приоритетите, а после да остане време за „патриотични“ изблици и заигравки с доходите на хората?

Какво пише в
Кодекса на труда

За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор.

За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности.

В случаите по чл. 123 и 123а от Кодекса на труда при определянето на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се зачита и времето, през което работникът или служителят е работил в предприятието преди промяната на работодателя.

При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

  1. Какво от това , че нещо си пишело някъде, че било и в КОДЕКСА на ТРУДА, щом самата държава си позволява да обявява повишение на пенсиите от 1-07.2017 г с 2,4%, А ПОВИШАВА СРЕДНО С 1,7% ? и НИКОЙ от т.н. “ журналисти “ НЕ КОМЕНТИРА ! СТРАХ ???

    1. Грешиш.Моята пенсия е увеличена с 2.4%.А сега работя на минимална и добре че ми дават клас та да вземам малко повече от 350 те чисти след облагане.

  2. Подходът не е класов. Работниците и служителите нямат аванта от това, докато са по-млади, дори ако са по-добри и полезни, вземат по-малки заплати от дреги работници, които са по-неполезни от тях, но имат по-голям стаж. Така че авторът докато пише, вместо с ума си, мисли със задника си.

    Така че правилното е добавките за прослужено време да отпаднат. Но тези пари, които се дават сега за клас (за трудов стаж), да не останат за капиталиста, а да се дадат на тези, които работят по-добре и са по0полезни. Тоест, да отидат пак в работническата класа или в прослойката на служителите.

    1. Какво пречи и сега работодателя ако иска да даде по-висока заплата на млад работник за когото смята, че му е много полезен.Целият този трик, организиран от работодателите е за да харчат по-малко пари за заплати.Да не забравяме, че Симеонов е също работодател и има сметка този закон да отпадне.

  3. Да се премахнат превилегиите на държавните служители! И без това са огромна безполезна пасмина!

  4. А и с отпадането на класовете за прослужено време отпада и всякаква защита на по-възрастните работници. Няма да им увеличават заплатите, колкото и опитни и полезни да са. При всеки опит да поискат увеличение ще последва: – На когото не му харесва да напусне.А къде да отиде един работник над 50-те?

Отговорете