Бабиш обвини Европарламента, че се меси във вътрешните работи на Чехия

Чешкият премиер Андрей Бабиш обвини Европейския парламент, който прие резолюция, осъждаща конфликта между неговите лични и държавните интереси, в намеса във вътрешните работи на Чешката република, предава TACC.

"Това е продължение на намесата на Европейския парламент във вътрешните работи на Чешката република," каза Бабиш пред репортери, коментирайки приемането на резолюцията. "Разбира се, това (приемането на резолюцията) е инициатива на чешката опозиция.

По-рано днес пресслужбата на Европейския парламент съобщи, че 505 депутати са гласували за резолюцията, осъждаща конфликта на интереси на Бабиш, 30 са гласували против, a 155 въздържали се. Преди това Европейската комисия обвивни в конфликт на интереси милиардера Бабиш. Ситуацията ще бъде разгледана от Европейската прокуратура. Чешката полиция също извършва проверка. На 31 май тя предложи на прокуратурата да привлече министър-председателя под отговорност по подозрение за измама с незаконно получаване на субсидии от еврофондове в размер на 50 милиона крони (около 2 милиона евро) на свързаното с него дружество „Щъркелово гнездо“.

Бабиш категорично отрича обвиненията срещу него. Той ги смята за провокация от страна на политическите му опоненти, а разследването на случая със субсидиите на компанията „Щъркелово гнездо“ за "поръчково". Разглеждането му вече веднъж бе прекратено от прокуратурата и сега се прави опит това дело да бъде съживено преди предстоящите парламентарни избори в републиката на 8 и 9 октомври тази година. Премиерът подчертава, че няма в този случай конфликт на интереси, тъй като той не се занимава с бизнес и откакто заема висш държавен пост е прехвърлил управлението на принадлежащите му компании на попечителски фонд.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа