Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Трус от 2,6 по Рихтер в района на Доспат

Свинското поскъпна с 45% за година Цената му е рекордна за последните 5 години

БАБХ обясни за убитите кончета: Пътували без документи и маркировка

Снимка: Horses-bg.net

Българска агенция по безопасност на храните даде обяснение по казуса с умъртвените четири малки кончета, конфискувани при проверка на пътя поради липса на ветеринарна документация.

Случаят придоби известност, след като за него съобщи собственикът на животните. по думите му, животните са евтаназирани без знанието му.

Боян Минков отглежда 13 коня във видинското село Стакевци. Наскоро му предлагат да осинови и четири шестмесечни екземпляра от защитената местна порода „български каракачански кон“. Той се съгласява, осигурява транспорт и на 22 декември животните тръгват от Калофер. В района на Правец обаче колата е спряна от полицията и животните са прибрани заради липса на пътен лист.

Минков се опитва да разбере от агенцията по безопасност на храните какво се случва с конете. От там го уверяват, че директорът на агенцията е в отпуск до 3 януари и когато се завърне, ще разреши проблема. В четвъртък сутринта обаче бъдещият осиновител на животните научава, че те са умъртвени.

В съобщение на сайта си от БАБХ обясняват, че при отглеждане и транспортиране на животни в нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) и другите нормативни изисквания законът предвижда конфискуване на животните и насочването им към кланица, ако има гаранция за здравния им статус. В случаите, когато такава гаранция липсва, те се евтаназират по хуманен начин и се насочват за обезвреждане в екарисаж.

Позицията на агенцията по храните:

„Проверката е извършена вследствие на засиления контрол, който Българска агенция по безопасност на храните извършва съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, заради влошената епизоотична обстановка в страната и Европа. Целта е да се гарантира безопасността на хранителната верига и недопускането на пренасяне на заразни, както за животните, така и за хората болести.

Животните (4 коня, на видима възраст около 6 месеца) са превозвани при абсолютно неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Те са превозвани с транспортно средство, което не е предназначено за транспорт на живи животни и са били без никакви документи, както и без идентификационна маркировка.

Законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни – и без ветеринарномедицински паспорт.

С Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/262 на Комисията (Регламент за паспорт на еднокопитните животни), приложим от 1 януари 2016 г., бе преразгледана системата на Съюза за идентификация на еднокопитни животни, за да се гарантира, че тя е както безопасна, така и лесна за използване от потребителите. Идентификационният документ (паспорт) за еднокопитните животни е многоцелеви документ, предназначен за нуждите както на здравето на животните, така и на общественото здраве.

За гореизброените нарушения е предвидена минимална административна санкция от 300 до 500 лева, за физическо лице при първо нарушение, а при второ сумата е в двоен размер. Освен глобата, Законът предвижда и конфискуване на животните и насочването им към кланица, ако има гаранция за здравния им статус. В случаите, когато такава гаранция липсва, те се евтаназират по хуманен начин и се насочват за обезвреждане в екарисаж.

За Ваша информация ще припомним някои случаи на подобно неспазване на ветеринарномедицинското законодателство. Случая с болестта антракс от лятото на 2015 година, когато собственик на животно, плати с живота си и застраши здравето на стотици летуващи на нашето Черноморие. Случая с бруцелозата от 2015 година, когато също заради неспазване на правилата завърши със смъртен случай и десетки заразени хора.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. BULGARIA E DARJAVA NA KURUMPIRANA ADMINISTRACIA I БАБХ sa izrodi!
  TRABVA DA IZCHEZNE OT LICETO NA EU!!
  IZRODI

 2. Те тва са бездушните урoди от ес… нищо чудно, че само най големите боклуци са им фенове, а най урoдливите от тез боклуци стават евроатлантици.

 3. Напълно безполезни и корумпирани са БАБХ

 4. БАБХ да отиде в Ботевград и Правец, ама с поне 10 тира и да обере циганските табуни, които унищожават дворове, посеви и са по пътищата.Има и смъртни случаи от катастрофи с тях.Полицията нехае, а хората страдат.Всичко да върви под ножа.А тази история може да трогне наистина хората, но който пати от такива нерегистрирани животни хич не му е жал.

 5. 1. Искам да попитам как България е оцеляла без БАБХ хилядолетия?
  2. Конете са частна собственост, а по закон трябва да бъде наложена глоба на собственика и предписание да отстрани нередностите, ако той не ги отстрани, тогава бой по каската.
  3. Кажете името на -з-а-д-н-и-к-а- (чиновника), който е толкова погазва законите на България. Тоя ще да е поредния самозабравил се герберски боклук от свинефермата герб.

  1. Интересното е в случая, че става въпрос за спазване на закона, а не за неспазването му от страна на съответните органи. А начинът на пазене на съответната „частна“ собственост е още от времето на комунизма и не се е променил види се особенно. Няма кой друг да обвиняваш освен законът от преди 30-40- 50 години за нехуманното отношение, а също и за структурата на вземане на решения.

   1. Абе олигoфрeн eвроатлантически, животните е можело да ги прегледат и продадат, ако оня откаже да плати глобата…

    1. Може и неможе са братчета. Това да не ти е циганската махала та да въртят алъш вериш.Относно това къде ги е водил и за какво съдейки по това, че е нямал нито документи (които да установят породата), нито е имало с какво да ги превози (има си платен специализиран транспорт).. по-скоро става въпрос за нелегалното им транжиране във някоя кланница и продаването на месото на някой от вас. В крайна сметка законът си е закон, а статията е от малкото които показват законност във страната ни. Все пак съгласи се с мен, че по-добре такава законност отколкото да се натровиме я от месо я от „Боярышником“.

     1. Напълно споделям мнението ти.Гледах един защитник по БТВ тази сутрин да повтаря като папагал ,че ги оттърва животните, ама едва ли.Законите трябва да се спазват.Ако се огледате по магазините се е засилило предлагането на консии суджук и луканка.И откъде идва това месо?

     2. Стрино petroha, частната собственост е неприкосновена. Тези бастуни от БАБХ, ако тръгнат на проверка през месец февруари и март ще оставят дворовете на хората из селата без едно агне и яре. Някой герберски -м-а-л-о-у-м-н-и-к- е превишил правата си като е унищожил частна собственост, а сега -д-е-б-и-л-и- като тебе го защитават. Трябва да бъде евтанизиран -м-а-л-о-у-м-н-и-к-а-, който е превишил правата си за назидание на другите герберски -д-е-б-и-л-и-. Закона е погазен за пореден път от наглите герберски гьонсурати.

     3. Туй ти обяснявам, че законите са де6илни като тебе… никъде не пиша да не се спазват.

     4. По принцип законите трябва да се спазват – това е безспорна максима . Обаче не винаги законите са свестни , а на мен ми прави впечатление , че герберастката администрация се е свръхактивирала да спазва законите едва сега , когато е в оставка – например многобройни поръчки за много пари , уволнения на ключови фигури от важни постове , търпяни до сега , и назначаване на верни герберасти докато се насрочат новите парламентарни избори …

 6. a be plateni klakiori sas zakonodatelstvoto li shte se izviniavate???? Kogato iz4eznat tziganskite kone ot sofia i drugite gradove togava pishete komentiraite i ubivaite!!!!!!!!!

 7. a be plateni klakiori sas zakonodatelstvoto li shte se izviniavate???? Kogato iz4eznat tziganskite kone ot sofia i drugite gradove togava pishete komentiraite i ubivaite!!!!!!!!!

 8. Тая п.а.ч.а.в.р.а от БАБХ, мр.ъ.с.ната уб.й.ца – дано погребе децата и внуците си, едно по едно!

 9. Абе тия бежанците не бяха ли без документи?

 10. Накрая ще излезе истината за самоотвержените герои- екозащитници, ама който има ум, да мисли.
  Снощи Милен Цветков просто си запълни едни минути, без да се интересува от същината на проблема и без да даде думата на тоя Костадин Георгиев. И му направи услуга, разбира се- онзи беше започнал да разказва историята от началото ѝ- от 20. 12. 2016г. И щеше всичко да си каже, както това, че са нямали договор за покупката, та това е била и формалната причина да не ги осведомяват за нищо.
  Явно, двете мънкащи подобия на адвокати са се усетили и твърдяха, че договор имало, въпреки обратното твърдение на пишман- спасителите.
  Но се издъниха с другото- когато Милен предположи, че конете са купени от ферма, дружно потвърдиха. Mr. Green
  Сега ми стана ясна картинката- получава юнакът дарения, минава покрай циганите и за жълти стотинки купува на кило, после спестява от документи, “ щото бърза“ и всички доволни.
  Да, ама докато го хванат и се почват ревове и клетви.
  ПП. Ако Агенцията е сгазила лука, нека я разследват и виновните да бъдат наказани, но същото се отнася и за индивидите от вида Костадин Георгиев.

 11. В България с цел печалба се транспортират БЕЗ НИКАКВИ ВЕТЕРИНАРНИ ДОКУМЕНТИ кави ли не животинки-папагали,канарчета,кучета,котки и продуктивни животни.Дано не плъзне зараза,че тогава незнам какво РЕВАНЕ ще е.Хуманност – хубава дума но зависи от смисъла,който влагате.

 12. Някой така кълнат все едно живота им зависи от това. Впечатляващ пример за хуманност сте!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.