Багата падна, съперникът призна нарушение

Благой Иванов-Багата записа втора поредна спорна загуба в UFC, най-престижната верига в смесените бойни изкуства ММА. На галавечер в Лас Вегас българинът отстъпи на Аугусто Сакай (Бразилия) с 1:2 съдийски гласа (30:27, 28:29, 28:29). В заключителния трети рунд асът ни в тежка категория имаше шанс да свали съперника на земята, но Сакай се хвана за оградата и се опази от поваляне, но не бе наказан. 
А след края на битката бразилецът с японски корени призна за нарушението. „Хванах се инстинктивно, никога не бих направи такова нещо съзнателно – обяви той на пресконференция. - Но това нямаше значение, защото аз спечелих.“
Според правилника обаче за подобно провинение Аугусто трябваше да бъде санкциониран с точка, което би наклонило везните в полза на българина за крайния резултат. Той обаче получи само устно предупреждение.

А мнението на повечето специалисти, включително и на бившия шампион Даниел Кормие, е че битката е трябвало да завърши наравно.
„Винаги искам да нокаутирам съперниците си – продължи Сакай. - Но знаех, че той е много корав и исках да покажа уважение. Според мен е лудост, че единият съдия даде превъзходство за българина.“
Багата обаче и този път демонстрира класа в партер, но отнесе и доста удари в брадичката, която и сега се оказа желязна и не го подведе. За съжаление това не бе достатъчно. През ноември 2019-а българинът отново загуби след спорно съдийство, а тогава мача срещу Дерек Люис (САЩ) на живо изгледа американският президент Доналд Тръмп, което натежа за изхода на срещата.

Благой вече има отрицателен баланс в UFC – три загуби и две победи. Сакай пък е с четвърта поредна победа, като се изравни с Франсис Нгану за най-дълга победна серия в тежка категория. Именно с французина Иванов тренира за сблъсъка с бразилеца.
Същевременно Дейна Уайт, шеф на UFC, призна че заради пандемията и липсата на фенове залите, загубите на организацията ще надхвърлят 100 млн. долара.

Коментари

Задължително поле