Байдън подари на Джонсън велосипед американско производство преди срещата на Г-7 (СНИМКИ)

Държавният глава на САЩ Джо Байдън, който пристигна в залива Карбис, за да присъства на срещата на върха на Г-7, подари на британския премиер Борис Джонсън велосипед и каска, произведени в Америка, съобщава информационната агенция PA.

На свой ред Джонсън, който често се придвижва с велосипед, връчи на Байдън снимка на стенопис, нарисуван в Единбург в чест на американския активист за правата на чернокожите Фредерик Дъглас (1817-1895). Монументалната живопис е дело на художника Рос Блеър и е взета от американско-британския фотограф Мелиса Хейтън. Отбелязва се, че Дъглас е посетил Великобритания през 40-те години на миналия век.

Както посочва агенцията, първата дама на САЩ Джил Байдън, придружаваща американския лидер по време на пътуването, получи като подарък първото издание от сборника с разкази „Ябълково дърво“ от английската писателка Дафни дю Морие (1907-1989). На свой ред Кари Джонсън, чиято сватба с британския министър-председател се състоя на 29 май, стана собственик на кожена чанта, направена от съпругите на американския военен персонал, и президентски копринен шал.

Двустранната среща между Байдън и Джонсън се проведе преди форума на върха на Г-7. В допълнение към лидерите на страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония), в него ще участват председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и лидерите на Австралия, Южна Корея и Южна Африка, както и новият главен изпълнителен директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеале. Индийският премиер Нарендра Моди, поради напрегнатата ситуация с COVID-19 в републиката, ще участва в срещите дистанционно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка