Балет „Арабеск“ и Bingo Symphony Orchestra представят “The Bingo Project” тази вечер

Bingo Symphony Orchestra, балет „Арабеск“ и актьорът Ники Станоев представят на публиката в Националния музикален театър "Стефан Македонски" сатиричния танцов спектакъл “The Bingo Project” тази вечер от 19.00 часа.

“The Bingo Project” ни пренася в абсурдния свят на една антиутопия. Зрителите ще станат свидетели на амалгама от драма, трилър, екшън, комедия и романтика, одухотворени чрез театър, музика и танц на фона на модерен прочит на произведенията на Стравински, Шостакович, Прокофиев, Барток, Чайковски, Пиацола и Шнитке.

Действието се развива в неопределено бъдеще, в което глобалното затопляне е факт, а бюрокрацията диктува всяка стъпка на обществото. Пред нея е безсилен и самият дявол. Всички традиционни институции са преживели развитие и дори метаморфоза: управлението, администрацията, бракът. За да оцелеят в чиновническия ад, героите трябва да печелят проекти.

Една Бинго зала, която се преобразява в сватбен салон или балетна сцена, става арена на комични ситуации, горещи страсти и съперничество. Разковничето на тази история се крие в танца и в любовта.

Създаването на Bingo Symphony Orchestra, изпълнители на музиката в спектакъла, е свързано конкретно със сюжета на балета “The Bingo Project”: Главните герои участват в проект за създаване на балетна постановка, за която е необходим и оркестър. Тъй като обаче не разполагат с необходимите средства за такъв, те създават малка музикална формация с гръмкото име “Bingo Symphony Orchestra”.

Шестимата участници в групата - Евден Димитров, Орлин Цветанов, София Радилова, Младен Тасков, Стефан Горанов и Георги Маринов са известни джаз, рок, ъндърграунд и класически музиканти, чиито творчески търсения се обединяват около изключително разнообразния репертоар, включен в спектакъла: от популярни и танцови пиеси до произведения на Стравински и Барток.

Някои от изпълнителите са част от състава на камерен ансамбъл “Софийски солисти” и симфоничния оркестър на БНР, други принадлежат към ъндърграунд групите “Wozzeck & Чугра”, “Slav de Hren” или фънк и фюжън формацията Funky Miracle, концертират и преподават у нас и в чужбина.

Спектакълът ще бъде представен от трупата на балет “Арабеск”, които вече 50 години са безспорен лидер в модерния танц. Артистичният им директор Боряна Сечанова, хореографът Асен Наков, както и авторката на сценографията и костюмите Елица Георгиева са носители на редица престижни награди сред които “Кристална лира”, Наградата на столична община, “Аскеер”, “Икар” и др.

В ролята на Чиновника ще влезе Ники Станоев, познат от сериала “Домашен арест” и много други постановки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура