Балканска война на мондиала

МОСКВА – Балкански политически конфликт се пренесе на световното първенство. Швейцарските национали с косоварско-албански произход Гранит Джака и Жердан Шакири вкараха по един гол през второто полувреме, след които отборът им обърна Сърбия от 0:1 до 2:1. В радостта си и двамата направиха един и същи жест на радост. Кръстосаха ръце и „полетяха“ към скамейката. Какво означаваше това? Жестът символизира орел, а птицата е герб на Албания.

„Всеки фен може да види, че емоциите експлоадираха у нас – каза Шакири. – Не говорим за никаква политика, а за футбол. Не ме интересуват освиркванията на сръбските запалянковци.“

Нападателят, който вкара гол в последната минута и бе избран за играч №1 на мача, игра с две различни обувки. На едната имаше герба на Швейцария, а на другата – герба на Косово.

„Жестът ми е за тези хора, които ме подкрепяха, а не срещу съперника - добави Джака. – За мен това беше един много специален мач. Хиляди хора, семейства от Швейцария, Албания и Косово ми писаха преди двубоя. Победата е за тях. Радостта ми не е никакъв знак срещу сърбите. Абсолютно честен съм – въобще не ми пука за тях.“

Омразата между сърби и албанци е пословична и се разрасна след разпада на бивша Югославия. Мач между националните отбори на двете страни преди няколко години в Белград бе прекъснат след половин час игра. Над стадион с дрон полетя албанското червено знаме с орела, а кадрите припомнят как сръбските футболисти подскачат под него в опит да го хванат и скъсат. Оттогава всички двубои в евротурнирите между албански и сръбски отбори се играят без гостуваща публика.

Още преди мача в Калининград руският вестник „Спорт Експрес“ написа заглавие „Косово срещу Сърбия“. Изданието визираше четиримата швейцарски с косоваро-албански корени в тима на босненския селекционер Владимир Петкович. В него има играчи от чилийски, сръбски и хърватски произход.

„Винаги съм казвал, че спортът не трябва да се меси в политиката“, отсече Петкович, който е роден в Сараево.

Швейцарският вестник „Блик“ пък написа след двубоя: „Шакири и Джака са двама гении с глупави глави“. В страната се опасяват, че дисциплинарната комисия на ФИФА може да накаже двете звезди заради жестовете, ако сметне, че те са на политическа основа. След победата с 2:1 швейцарците се нуждаят само от точка в последния мач срещу Коста Рика, за да са сигурни за участието си на осминафинала.

Коментари

Задължително поле