Баничката с две ставки по ДДС - 9 и 20 на сто

По-ниската ставка по ДДС от 9% ще важи за консумация на храна и безалкохолни в заведенията.

От 1 юли влиза в сила по-ниският данък за ресторантите

Продажбата на храна от павилион, магазин или автомати остава по досегашния ред

Облекчението важи за памперси и книги

Баничката става с две ставки по ДДС - 9 и 20 на сто. От 1 юли, ако си купите баничка за вкъщи, ДДС-то ще бъде 20%. Но ако седнете на маса в заведението и изядете баничката си на място, ставката ще бъде 9%. Това гласят промените в Закона за ДДС, които бяха приети от парламента и влизат в сила от началото на следващия месец.

От 1 юли започва да се прилага намалената ставка на ДДС от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, напомниха от НАП. Ставката от 9% е временна и ще бъде в сила до 31 декември 2021 г.

По отношение на ресторантите по-ниската ставка по ДДС ще важи за консумация на място. В Закона за ДДС специално е уточнено, че не са кетъринг услуги или ресторантьорски услуги: доставката на храна от ресторанти и супермаркети, покупката на храна от ресторанти за вкъщи, както и доставката на храна без друга подпомагаща услуга. Това означава, че ако си поръчате храна за вкъщи от ресторант ДДС-то ще бъде 20%, а ако изядете същата пица или пържола в ресторанта ставката ще бъде 9%. В зоните за хранене в моловете храната и безалкохолните също ще се облагат с 9% ДДС. Но ако поискате да ви опаковат храната за вкъщи, данъкът ще бъде 20%.

Подобна ще бъде ситуацията и във всички останали заведения, които предлагат консумация на място и покупка на храна за дома. Например в сладкарските цехове, ако седнете на маса и изядете парче торта, то ще бъде с 9% ДДС, но ако си купите цяла торта за вкъщи ДДС-то става 20%.

Кетърингът се отличава от доставката на храна до дома по допълнителните услуги, които предоставя. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, осигуряване на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката ще бъде 9%. Но ако просто си поръчате храна за офиса ДДС-то остава 20%.

От НАП са се подготвили да контролират евентуални опити за измами и укриване на ДДС. Най-лесно е хора от приходната агенция да си поръчат пица, и ако им я доставят с 9% ДДС веднага ще стане ясно, че ресторантът се опитва да укрие налога.

Още при приемането от парламента на диференцираните ставки по ДДС представители на ресторантьорите обясниха, че цените няма да бъдат намалени заради ДДС-то от 9%. Като целта на по-ниската ставка е да бъде подпомогнат ресторантьорския бизнес. Но разбира се някои заведения за хранене може да предложат на клиентите си и две цени - една за консумация на място и друга, ако храната е за дома. Като това ще бъде решение на всеки отделен собственик на заведение.

Бирата, виното и спиртните напитки остават на досегашния данъчен режим, без значение дали се консумират в ресторанта, бара или вкъщи. Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, остават на досегашния режим на облагане от 20%, уточниха от НАП.

Досега ставката на ДДС от 9% важеше за настаняване в хотелите. От 1 юли освен за хотели и ресторанти, по-ниското ДДС ще важи и за храни за бебета и малки деца, бебешки пелени, книги, включително и в електронен вариант, учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания.

Техника

Настройват дистанционно касовите апарати

Касовите апарати много бързо може да бъдат настроени за работят с две данъчни ставки от 9% и 20%. Промяната може да бъде направена и дистанционно от фирмата, която поддържа фискалното устройство на съответния търговец. Доставчиците на касови апарати имат опит с диференцираните ставки, тъй като и досега имаше по-ниско ДДС за туризма. Проблеми може да има само на 1 юли, когато в рамките на броени часове стотици хиляди касови апарата ще трябва да бъдат настроени да работят в новия режим. Но всеки търговски обект, където продават храна за консумация на място, ще има стимул бързо на настои касовия си апарат, за да плаща по-малко ДДС.

Заради пандемията

10% от заведенията в света ще изчезнат

Всеки пети ще бъде преструктуриран

Пандемията от Covid-19 прекроява ресторантьорския бизнес. В момента светът е на път към радикална промяна в предлагането на храни. Стотици ресторанти по света са подали заявления за фалит през последните три месеца, показват данни на консултантската фирма Aaron Allen & Associates, а ситуацията може да се влоши, съобщава агенция Блумбърг.

“Въз основа на нашите оценки смятаме, че до 10% от всички ресторанти в световен мащаб ще изчезнат, като 20% или повече ще преминат през процес на преструктуриране”, заяви основателят на консултантската компания Аарон Алън. И по неговите думи това е консервативният сценарий.

Според Алън има около 22 млн. ресторанта по целия свят, така че прогнозата предполага, че 2,2 млн. от тях ще затворят. В САЩ в сектора са наети 15,6 млн. души по данни на Националната асоциация на ресторантьорите.

От OpenTable, които проследяват дейността на ресторантите чрез броя на направените резервации, смятат, че фалитите могат да бъдат още повече. Дори преди световната пандемия да предизвика драматична и безпрецедентна промяна в поведението на потребителите, ресторантьорството страдаше от нарастващи дългове и твърде голяма конкуренция.

Задължителното намаляване на капацитета за сядане в ресторантите ограничава допълнително потенциала за възстановяване на сектора. При нова вълна на пандемията се очаква допълнително влошаване на ситуацията.

 

 

Коментари

Задължително поле