САЩ въведоха санкции срещу руска финансова компания

Русия и Китай са блокирали усилията на САЩ да спрат петролните доставки за Северна Корея

Земетресение от 6,5 по Рихтер в Западна Папуа в Индонезия

Военни и индустриални обекти с американско присъствие са били атакувани в Ирак

„Американ Еърлайнс“ закупува 50 от най-новите модели пътнически самолет на „Еърбъс“

Борис Джонсън е начело и след третия кръг на изборите за приемник на Тереза Мей

Партиите излизат на пазара, НС няма идеи за контрол на покупките ДПС предложи дарения без лимит, ГЕРБ - безплатни партийни клубове

Два български ТИР-а катастрофираха в Румъния, шофьор е загинал Причина за инцидента е спукана гума на единия от камионите, съобщават от МВнР

Бой между деца в София прати 11-годишен в „Пирогов“

12 000 лева глоба за шум на открито (обзор) МВР поема контрола върху нарушителите на закона

Болниците стопили дълговете си с 30 млн. лв.

19-годишна българка е арестувана в Гърция за разпространение на детска порнография

Данъци и осигуровки за обезщетение след уволнение

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 20 юни 2019

5 нови линейки за лятото в Бургас

Банкери: Лихвите ще останат ниски още дълго време

Европейската централна банка (ЕЦБ) непрекъснато отлага напред във времето момента, в който ще смени политиката си и ще започне да вдига лихвите.

В момента се размива преценката за риск, което може да доведе до криза

Проблемите в Европа не могат да бъдат решени от ЕЦБ

Очаква ни продължителен период на ниски лихви, стана ясно от думите на банкери по време на дискусия, организирана от Клуб Investor.bg. „Лихвените процентите ще останат ниски за много дълго време“, заяви подуправителят на БНБ Калин Христов. „Лихвената зима, която ще трае неизвестно дълго време, поставя предизвикателство пред големите западни банки как да продължат напред“, добави главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.

Европейската централна банка (ЕЦБ) непрекъснато отлага напред във времето момента, в който ще смени политиката си и ще започне да вдига лихвите. Преди дни президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че подобна стъпка може да се очаква най-рано в средата на 2020 г.

Проблемът според финансистите е, че ниските лихви за продължителен период от време крият много рискове, които може да доведат до криза. Ниските лихви размиват преценката за кредитния риск, което в даден момент генерира кризи, посочи Калин Христов. Петър Андронов допълни, че преценката за риска се опорочава в такава ситуация, което създава проблеми при кредитите дори при най-малката корекция на лихвите.

Другият проблем според Христов е, че нулевите лихви правят паричната политика занапред „импотентна“. Тя вече не може да бъде инструмент за нови стимули за икономиката при следваща криза. „Оттук нататък паричната политика ще служи само да поддържа създадената голяма ликвидност. Тя няма как да създаде нови стимули“, добави Калин Христов. Според него е спорно от политическа гледна точка преминаването от нулеви към отрицателни лихви, защото по този начин централните банки биха наложили квазиданъчно облагане върху спестяванията.

Според Христов еврозонта има структурни проблеми, които няма как да бъдат решени чрез паричната политика на ЕЦБ като застаряващото население и все по-малкото работна ръка.

 

Калин Христов: Няма защо да бързаме за еврото

Калин Христов

Няма защо да бързаме за влизането на страната във валутния механизъм ЕRМ II, известен като „чакалнята за еврото“. Структурните проблеми продължат да влияят на икономиката на Европа, каза подуправителят на БНБ Калин Христов на форум на Клуб Investor. При тези структурни проблеми в еврозоната няма как да се стремиш към нея, заяви ръководителят на Управление „Емисионно“ в БНБ, като даде за пример Дания и Швеция, които не го правят, въпреки че могат да влязат веднага.

„Спестяванията не се трансформират в инвестиции“, заяви Христов и посочи, че това е най-големият проблем на еврозоната. „Икономиката се движи от потребление и износ, а не от инвестиции“, каза подуправителят на БНБ Калин Христов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.