Отстраниха от длъжност кардиолога, поставял стентове на здрави сърца

Премиерът Борисов посети Голямата базилика на Филипопол в Пловдив (НА ЖИВО)

Могерини: Преговорите със Северна Македония и Албания са от решаващо значение и за ЕС

Зареждат 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” със свежо гориво

Англичанин е с опасност за живота след пожар в Разградско

Геният на Гео Милев – труд и честност Кратък живот, белязан от изумително работолюбие и шедьоври

Акция на гръцката полиция в окупирана от мигранти сграда в Атина

1300 км безплатно на година Хибридната Sonata се възползва от слънчевата енергия

Възрастен мъж загина след удар от кола край летище „Варна“

Крадци задигнаха 250 метра от тролейбусната мрежа в Русе

САЩ: Русия блокира ученията на НАТО в Черно море

Румен Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат в България

На косъм от смъртта бил един от пациентите на кардиолога, поставял стентове на здрави сърца

Собственик на дупнишка финансова пирамида се хвърли от 7-ия етаж на блок в Благоевград

Спират движението на камиони над 12 т по автомагистралите днес

Банкер прогнозира до 5% ръст на икономиката ни през 2017 г.

ВИЕНА. От нашия пратеник

Ръстът на икономиката на България може да достигне 4.5 -5% през тази година, заяви Любомир Митов, главен икономист на италианската банкова група УниКредит за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), по време на форума Euromoney във Виена. Това ще се случи, ако не се взимат популистки решения и ако държавата реши да започне да харчи, а не да пести пари.

„При сегашната външна обстановка за следващата година прогнозираме икономически ръст около 3-3.5%. Тенденцията обаче е растежът да пада, защото потенциалния ръст който се поддържа от работната ръка, производителността и инвестициите в целия регион има тенденция да намалява т.е в отсъствие на реформи ще намалява и ще се върне към 2% след 5-6 години“, допълни икономистът.

По думите му в България трябва да се направят много институционални реформи. „В момента страната ни има неефективна държавна администрация, корупциия, ирационална съдебна система, регулации за бизнеса, които само пълнят джобовете на чиновниците и това се решава лесно стига да има политическа воля. Големите проблеми пред страната са застаряването и пенсионната реформа. Ако не спре плащането на осигуровките за полиция и армия от бюджета след няколко години фискалната ни политика ще има несигурност“, каза Митов.

„Потреблението ще движи растежа. България беше дълго време потисната, хората не искаха да харчат. Крайно време е да започнат да харчат, да започнат да вземат кредити. През 2017 г. ще има повече инвестиции и износът също ще се увеличи в сравнение с миналата година“, обясни експертът.

Икономистът очаква кредитирането да се увеличи спрямо миналата година. „Търсенето на ипотеките започна вече започна да се ускорява. Българските лихви по кредитите са най-високите в ЦИЕ, но има възмоност малко да паднат“, допълни икономистът.

„България е с много добри икономически показатели в момента. За да се запази това положение новото правителство трябва да избягва популизма и да продължи реформите в образованието и най-вече в енергетиката. Либерализацията на енергийния пазар е от изключителна важност и веднъж за винаги трябва да се приключи темата АЕЦ „Белене“, заяви Митов пред „Труд“.

„Брекзит няма да зесегне пряко България. Това може да стане единствено, ако Великобритания изпадне в рецесия, защото това ще се отрази негативно на еврозоната и от там на страната ни“, допълни той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.