Бракониер заряза лодката си и избяга

Робот вдига „на крака” хора в инвалидна количка Уникално българско изобретение дава нова надежда

Организират първата по рода си лятна строителна академия в Габрово Тя ще събере 64 ученика от най-престижните гимназии от 15 града в България

Увеличават се болните от варицела във Варна

Фюри „стана американец“, за да пребие Том Шварц

Аржентина и Уругвай останаха без ток

Министър Караниколов: Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата

Журналистът Анна Заркова за злоупотребите с право: Криминални типове водят стотици дела срещу магистрати

Пак златна награда за Стоичков

Моторист загина след удар с кола във Враца

Пламен Марков, двукратният победител в анкетата за треньор №1 на годината на „Труд“: Вече трудно ще говорим за класирания

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота, отчетоха ръст на гласовете Националният съвет трябва да изготви предизборна платформа за местните избори до 31 юли 2019 г.

Президентът: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод на българския народ към съкровената ни национална идентичност

Язовир в Стражишко преля за втори път за една седмица

Борисов ще разговаря с еврокомисаря Мария Габриел за изграждането на суперкомпютър у нас

Банките предлагат по-евтини кредити

Банките отпускат и жилищни кредити при по-ниска лихва през април, отчете БНБ. Снимка: Цветан Томчев

Лихвите по потребителските заеми са паднали до 8,26% през април

Има ръст при депозитите

Банките предлагат по-евтини кредити, показват данните на БНБ. Лихвите по потребителските заеми за домакинствата в лева намаляват с 0,35 процентни пункта до 8,26% през април спрямо година по-рано, а по тези в евро – с 0,70 пр. п. до 3,77 на сто. Намаление има и при лихвите по ипотеките, които в лева стигат до 3,18%, а при тези в евро – до 2,95%.

Понижение се наблюдава и на месечна база – април спрямо март 2019 г. Средният лихвен процент по кредитите за потребление в евро намалява с 0,69 пр. п., а в лева се увеличава с 0,19 пр. п.

При жилищните заеми в левове той се понижава с 0,01 пр. п., а при тези в евро – с 0,04 пр. п.

Банките са свили и разходите по кредитите, отчита още БНБ. Годишният процент на разходите (ГПР) по потребителските заеми спада до 10,13% през април, което е с 0,38 пр. п. по-малко спрямо година по-рано. При левовите ипотеки понижението е с 0,34 пр. п. до 3,53%.
Бизнесът също взима по-евтини кредити, като за заемите до 1 млн. лв. лихвата е до 4,22%, а по тези, договорени в евро – до 2,45%. За тези над 1 млн. лева оскъпяването е до 3,41%, а в евро – до 3,06%.

В същото време макар и слабо лихвите по депозитите се покачват през април спрямо март 2019 г. При левовите спестявания ръстът е с 0,02 пр. п., а по тези в евро – с 0,01 пр. п.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Заради евтините кредити едвам си намерих майстори за ремонта.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.