Банско - 11 години „зелена” диверсия срещу световния курорт

“Планинският ски курорт Банско се задъхва! Време е за нови писти.”, написа в блога си Ирина Асиова-Диамант. Снимки: видеоблог на Ирина Асиова-Диамант

30-тина зелени псевдоеколози побъркват туристи и хотелиери

Скиорите чакат по 2-3 часа на опашка за лифт

Над 10 000 души посрещнаха Нова година в курорта

Псевдоеколози от 11 години спъват развитието на единствения у нас утвърден световен зимен курорт у нас - Банско. Стълпотворение от хиляди изнервени скиори е поредното доказателство за безумието от “зеления” рекет.

В разгара на зимния сезон скиорите в Банско висят и чакат на километрична опашка часове наред, за да стигнат до пистите.

Над 10 хиляди посрещна зимния курорт за празниците и ваканцията на децата. Градът е лъснат, хотелите отлични, но кабинковият лифт е само един и не може да поеме целия поток от скиори. Хората роптаят, но стоят и чакат. По два до три часа се виси на опашка, за да се стигне до заветната кабинка.

Тази зима се получи така, че опашки се заформиха преди Новата година и на лифта за обратно връщане, защото не работеше ски пътя.

Преди Нова година опашките се виеха на четири реда с километри. Сега потокът от скиори малко е намалял, но пак се чака по 2 часа.

“Срамно е, в 21 век живеем и да няма втора кабинка. Всички западни курорти имат по няколко, а тук една проста въжена линия не може да се направи”, коментират скиорите на опашката.

“Зелените да си гледат работата, хората са по-важни, искаме да караме ски, а не да рушим планината, ние с какво ще навредим”, питаха изнервени мъже.

“Трябва да се отпуши достъпа до ски зоната. Та нали това е в името на хората, на туризма. Всички печелим от това. Тази зима какво да кажем на нашите редовни гости от чужбина, които питат непрекъснато какво става в тая държава, защо трябва да висим пак по опашки?! Това не е нормално, колкото и да ни ценят, един ден тези туристи просто ще си отидат и никога няма да дойдат отново, напротив ще разказват, че сме луда страна.” Ето това коментират пък хотелиерите в Банско.

„30-ина зелени псевдоеколози ни направиха на маймуни, това не е редно и не е нормално”, говорят и хората по улиците на курортния град.

Банскалии също се дразнят. Припомнят, че са протестирали години наред, дори са отишли в столицата, на жълтите павета и пак няма резултат.

Ядосват се местните и казват, че от всичко това печелят само западните курорти, където няма такива проблеми.

Казусът "втора кабинка” потъна в закони, тълкувания, параграфи, юридически парадокси, спорове, обсъждания, дори лъжи и така се омота, че наистина хората не разбират какво пречи да се реализира една подобна инвестиция в най-големия и хубав български зимен курорт.

 

Иван Обрейков, директор на ски зоната:

Няма решение за опашките без втора кабинка!

“Нямаме решение за опашките, нямаме полезен ход, туристите са хиляди, а кабинката е една. Няма капацитет да поеме толкова хора, които искат да се качат в планината. Решението е в ръцете на съда и на министерството на екологията”, това коментира пред в. Труд Иван Обрейков, директор на ски зоната в Банско. Той признава, че не се вижда светлина в тунела, толкова години се говори за втора кабинка, а нищо реално не се случва.

“Виждаме с очите си как хората си тръгват разочаровани, което ни натъжава, но какво ние можем да направим. Тъжно е, защото имаме магистрали и добри пътища по които туристите идват в курорта, а нямаме инфраструктура да ги обслужваме. Имаме инвестационно намерение за развитието на ски зоната, но всичко остава до тук. За поредна година нямаме решение на проблема, каза още Иван Обрейков.

Той разказа, че сега опашките след празниците пак са леко намалели, но преди това е било ад. “И времето беше топло, което не ни позволи оръдията да направят сняг и заради това ски пътя не работеше. Това усложни ситуацията, защото се заформиха и опашки на лифта за връщане в града. Сега вече ски пътя работи, обясни Обрейков.

Собственикът на концесионера “Юлен”, Марк Жирардели, петкратен носител на световната купа заяви при откриването на сезона, че без втора кабинка курорта е обречен на бавно загиване, защото трябва да има развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения