БАН получава допълнителни 10 млн. лв., СУ - 500 000 лв.

Снимка: Архив

Народното събрание одобри 10 млн. лв. допълнително за Българската академия на науките и 500 хил. лв. за Софийския университет.

„За“ предложението по държавния бюджет за 2017 г. на народния представител от ПГ на РБ Борислав Великов гласуваха 80 народни представители, „против“ – 1“ и „въздържали се“ – 73, с което то бе прието.

В рамките на дебата проф. Румен Гечев от „БСП лява България“ прикани народните представители да се подкрепи това предложение. По думите му ще се финансират 600 хил. млади българи. Милен Михов от Патриотичния фронт също призова да се подкрепи това предложение и да се гласува с голямо съгласие, за да може да има основание да се говори, че действително науката и институциите са приоритет за хората, които управляват страната. Мариана Тодорова от АБВ призова да се подкрепят допълнителните средства за БАН. Тя заяви, че не приема, че БАН може да се финансира на принципа на проектното финансиране. Мариана Тодорова обясни, че има много институти, които са пазят българската идентичност.

"Нека говорителите, които смятат, че може тези институти да кандидатстват по определени проекти да излязат и да кажат по кои проекти те ще могат да си набавят средствата", посочи Тодорова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България