БАН посреща учени от цял свят за празника си

За 150-годишнината на Академията на науките дойдоха председатели на академии и международни научни организации

Българската академия на науките отбелязва 150 години от основаването си на 12 октомври. Председатели на академии и международни научни организации от цял свят посрещна Българската академия на науките по случай нейната 150-годишнина. Международната среща е част от честванията на юбилея на най-голямата научна институция в България.

Много от институтите на БАН са създадени, за да подпомогнат развитието на страната ни, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Учените от Академията са направили първите стъпки, за да допринесат за развитието на индустрията в сектори като електроника, ядрена енергетика, химическа индустрия, биотехнологии, информационни и комуникационни технологии. И допълни, че Академията е горда да бъде сред тези, които са допринесли за развитието на модерна България.

БАН е сред академиите основатели на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA) преди 25 години и участва в много от нашите дейности, подчерта в изказването си проф. Греъм Кей, заместник-председател на ALLEA. Той поздрави учените за тези 150 години успешни академични изследвания и 150 години отдаденост на света на науката.

Присъствието днес на толкова много гости от всички части на Европа и света, от различни области на науката е символ на една общност и солидарност, от която Българската академия на науките е част, каза председателят на Научния консултативен съвет на европейските академии (EASAC) проф. Тиери Курвоазие. Той посочи, че да бъдеш активен в света на науката, означава също отговорност и да споделяш познанието, до което си достигнал.

Председателят на Международния европейски съвет (IEC) проф. Дея Реди определи Българската академия на науките като първи интелектуален център в България, който осъществява изследвания на високо ниво, научно образование и продължава да бъде желан партньор на световно ниво.

В програмата е предвидена възможността международните учени да обсъдят теми в областите, в които работят, с българските си колеги. Празникът ще продължи с тържествен концерт-спектакъл „150 години Българска академия на науките” в Националния дворец на културата. Слово ще произнесе акад. Юлиан Ревалски, а приветствие към всички ще направи президентът Румен Радев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България