БАН с черни знамена заради бюджета за 2018 г.

Общото събрание на академията оценява субсидията като „ликвидационна”

Според синдикатите 30% получават минималната заплата

С черни знамена на всичките си сгради БАН започва протести срещу размера на бюджета си за следващата година, съобщиха от академията. Според проектобюджета за учените ще бъдат отделени около 83 млн. лв, докато през тази година разполагаше с над 90. Общото събрание на академията оценява субсидията си за 2018 г. като “ликвидационна”.

“Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни”, се подчертава в официалното становище на БАН.

Академиците настояват за “спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката” и призовават обществеността за подкрепа.

Това е поредната стъпка на учените от БАН, които в Деня на народните будители 1 ноември организираха протестно шествие с искане за по-голямо финансиране на научния сектор. Протестиращите попитаха как се прави наука без пари.

Според синдикатите 30 % от научните работници получават минималната работна заплата, а средната заплата на един доцент е около 750 лева при средна в България 1060 лева. Те изчислиха, че в бюджета за следващата година за наука са предвидени едва 0,18 на сто от БВП. Затова в началото на месеца протестиращите настояха до 2020 година държавата да изпълни ангажимента си като увеличи парите за наука до 1 процент от БВП. Още тогава научните работници предупредиха, че ако исканията им не бъдат чути са готови да продължат с протестите.

Коментари

Задължително поле