БАН търси най-добрите диктовки с кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ на Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

За шеста поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Подготвени са две диктовки

Едната (за по-малки ученици) е откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“, а другата (за по-големи ученици) е откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, публикувана в интернет сайта „Площад „Славейков“. (Направени са редакторски промени за целите на диктовката).

Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки.

Присъединете се, когато и както решите: с диктовки във виртуалната класна стая или самостоятелно. Очакваме с нетърпение да ни изпратите кратка информация и снимки на написаните текстове на адрес [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование