БАН ще загуби над половината от учените си до шест години

Българската академия на науките ще загуби над половината от учените си до шест години, защото те трябва да се пенсионират. Това каза акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките (БАН) по време на представянето на доклада на Академията за 2018 г. в парламента.

В момента в академията работят над 2500 души, но над 1300 от тях са в близка до пенсионната възраст.

Юлиан Ревалски: "След шест-седем години нивото на учените в БАН ще остане критично малко, затова апелирам към устойчива политика за насърчаване на младите учени".

Според отчета на БАН, в момента близо 66% от държавната субсидия предоставяна на институцията отива за заплати. Недостатъчно по думите на академик Ревалски е и субсидирането на докторанти, които са бъдещите учени.

Юлиан Ревалски: "Необхтодимо е държавата да ни помогне и при парите за капиталово строителство. В момента със собствени средства можем да си позволим само авариини ремонти и поддържка на сградите. Не можем да вложим средства в допълнително развитие на базата си, а произвеждаме повече от половината научна продукция в страната".

По думите на Ревалски остава нисък социалния статус на изследователите, а държавата все още няма устойчива политика за насърчаване на науката.

Коментари

Задължително поле