Бартер със Скопие - минало за настояще

Последното заседание на Българо-македонската комисия по историческите въпроси от 16 октомври не постигна съгласие за личността на Гоце Делчев, което е сред основните пречки в преговорите, припомнят наблюдатели.

Възможностите да признаем македонския език и идентичност

Външният министър Екатерина Захариева: Както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят историята

През декември предстои официалното начало на преговорите

От различни източници в София и Брюксел „Труд” научи, че неизвестно по чия инициатива спорът между София и Скопие може да бъде решен чрез бартер - настояще срещу минало. „Както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото”, обяви в сряда на заседание на външната комисия в парламента министър Екатерина Захариева.

Източниците на „Труд” поясниха, че е възможно България ще признае македонския език и македонската идентичност, ако Северна Македония признае, историческата истина, че македонската идентичност и език са изградени върху български основи. „Политико” твърди, че такъв компромис е бил предложен от българския посланик в ЕС (б. р. Димитър Цанчев) на заседанието на съвета на посланиците (КОРЕПЕР) в Брюксел.

От външно отрекоха за подобна сделка. Наши източници в Брюксел коментираха, че в момента властите в Скопие се опитват да шумят около себе си и търсят лоби за евентуален натиск върху България. Целта е даване на зелена светлина за официалното начало на разговорите за присъединяване на РС Македония към европейското семейство. Очаква се през декември преговорите да започнат, но условието е всички страни членки да дадат съгласието си. Дипломатически източници на „Труд” прогнозираха, че дотогава напрежението и играта на нерви ще растат и че се очакват различни опити за интриги. Позицията на страната ни в българо-македонската комисия е, че няма да правим компромиси с историческото си минало. Както и че ние не сме оспорвали правото на македонците да се самоопределят. Колкото до македонския език, тезата ни също остава непроменена. Всичко по този въпрос е казано в договора за добросъседство, където е записано, че договорът се подписва на български и македонски език според конституцията на Република Македония.

Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, пред „Труд”:

Това е опит за провокация, но ние имаме много козове

- Господин Джамбазки, откъде според Вас се появи информацията в Politico?
- Според мен това е някаква провокация, която обслужва небългарски интереси. Разбира се, те са просръбски, проруски, но в никакъв случай не са български. Тази „информация” цели да минира и да взриви разговорите, които се водят в момента между София и Скопие. Това, което ми прави впечатление, че в статията в Politico, която между другото винаги е била македонистка, либерална и соросоидна в политиките си медия се казва, че ние преговаряме да признаваме език и национална идентичност. А тези неща не се признават. Те са с право на самоопределение. Никой не отрича правото на някой да се самоопределя като какъвто и да било. Въпросът за езика отдавна е решен. В договора за добросъседство, който е продължение на декларацията, подписана от Георгиевски и Костов навремето, че те са подписани на официалните езици на двете държави. Никой не иска да признаваме или да не признаваме някакъв език. Ние си имаме своите основания. Това, което си мисля, че се случва, е опит за саботаж, провокация между разговорите, които се водят, така, че да се създаде напрежение в българското общество.

- Пак в Politico, преди седмица прочетохме, че България може да наложи вето на официалното започване на преговори с РС Македония и ЕС.
- Това може и трябва да се случи, ако властите в Скопие не разберат, че трябва да приключат с кръчмарските номера, които ни прилагат. Това, което ние трябва да обясним на нашите западни партньори, че договорите трябва да се спазват и това важи и за кандидат-членовете. А Скопие категорично не спазва договор, тупа топката, извинява се с вечното оправдание, че имат точно сега много важни вътрешни избори, било то парламентарни, или други, а това е обикновено шикалкавене. Те се надяват да могат да вземат начало на преговорите и после - каквото стане.

- Има ли промяна в политическите нагласи у нас по темата, да не би да сме станали по-отстъпчиви?
- Личната ми информация и то в качеството си на зам.-председател на ВМРО е, че политическите разговори, които се водят в правителството на Република България, са да бъде защитен националния интерес, така както е формулиран.

- Може ли София да се окаже „препъни камъка” на Скопие за Брюксел?
- Можем и трябва. Имаме много козове пред нас. А и в края на краищата имаме и разумна, истинска теза, за разлика от тази на Скопие.

Проф. Кирил Топалов пред „Труд”:

Досега отстояваме тезата, че езикът им е норма на българския

- Проф. Топалов, външният министър Екатерина Захариева и постоянния представител на България към Европейския съюз Димитър Цанчев, обявиха, че страната ни е склонна на компромис със Северна Македония - ние признаваме македонския език и македонската идентичност, ако Северна Македония признае, че историческите им корени имат български основи. С такова предложение ли ходихте и вие на заседание на българо-македонската комисия в Скопие?
- Не зная за такова нещо. Те са казали, че ще признаят македонския език?

- Да, македонския език и македонската идентичност.
- Идентичност от 1944 г. насам - да. Но моята информация е, че страната ни държи да с признае, че сме били един народ. Ако толкова държат можем да признаем идентичност - национална и държавна от 1944 г. насам. Когато АСНОМ, или тяхното ОФ обявява създаването на тази нова държава. Нещо ново е да признаваме езика им.

- Остава ли непроменена позицията на учените, които участвате в българо-македонската комисия?
- Досега ние отстояваме тезата, че техния език е регионална норма на българския език. Ама ако на правителствено равнище са решили да им признаят македонския език, аз не мога да вземам отношение.

- В средата на октомври бяхте в Скопие, има ли напредък в изглаждането на различията?
- Почти няма резултат. За Гоце Делчев не се споразумяхме, не подписахме по тяхно нежелание протоколът от миналата, девета среща, която бе преди година. Разговаряхме по различни въпроси, но напредък няма. Питахме ги и защо няма напредък по отношение на техните учебници, в които твърдят, че българите били турци, татари, монголи, че били номадско племе, което се занимава с грабителство... Наричат ни още варвари, фашисти, окупатори... Обясниха ни, че промяната в учебниците била дълъг процес. Това наистина е така. Но те нито нови програми са започнали да правят, нито учебници да пишат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения