Обвинената учителка от Симитли: Никога не съм посягала на дете

Снимка: БТВ

Никога не съм си позволявала да посягам на дете в моята педагогическа практика по какъвто и да било начин. Това каза учителката от детската градина в Симитли, обвинена от майка от ромския квартал, че е посегнала на детето й.

„Всеки педагог работи за своето име и го изгражда цял живот и никога не би постъпил така с лека ръка да срине всичко”, посочи Симона Бикова, по БТВ. „Даная е от 3 дни в нашата група и при нея протича период на адаптиране и плаче доста, разказа тя.

Учителката допълни, че с майката си комуникират и сутрин и няколко часа след това, а на обяд взимат детето от градината, защото все още не е оставало за цял ден. „След като плаче, естествено е да си си търка очичките и ще прежули нежната детска кожа”, каза Бикова. По думите й трите червени точки под очите на детето са от търкане. „Когато предадох детето на баба му, нищо друго нямаше по лицето му”, отбеляза учителката.

Майката на Даная - Венцислава Георгиева, отказва да застане пред камерата. Друга дете от ромския квартал обаче твърди, че миналата година нейното дете също е бито в детската градина. Според нея от търкане на сълзи е възможно детето да си е направило рана, но по думите й в случая става дума за синини и отпечатъци от пръсти.

Директорката на детската градина Теменуга Матова заяви, че е учудена от нападките и „помията, която се излива” върху тях.

„Видях детето в събота, това не е нито побой, нито малтретиране, както твърдят родителите”, каза Матова. Тя обясни, че е поканила родителите на малката Даная на разговор, който обаче не се е състоял.

„Ние ще се защитаваме и ако е необходимо, ще изискаме експертна медицинска оценка, както и разговор с детето в присъствието на психолог”, категорична беше тя.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов пък подчерта, че не може да се говори за расова дискриминация. "В община Симитли никога не е имало расова дискриминация, няма и да има, винаги сме живели в мир и хармония", подчерта той.

Той отхвърли предположенията, че конфликтът е станал заради това, че детето не е прието в по- близко до дома му заведение. По думите му двете детски градини са на еднакво разстояние от ромския квартал.

Коментари

Задължително поле