Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

БГ патент за ток от Черно море шашна Кувейт

Патентът на Института по инженерна химия към БАН за добив на електроенергия от морски води шашна Кувейт. Уникалната технология за ток от сероводорода в Черно море е била представена от ръководителя на проекта проф. Венко Бешков по време на деветия Международен панаир на изобретенията в Близкия изток и е грабнала бронзов медал.

По време на форума по отношение на сероводорода се появи голям интерес, който у нас липсва, обясни пред „Труд“ ученият.

„Получих покана за сътрудничество, което да се реализира заедно с Кувейт на тяхна територия. Инсталацията ще бъде пилотна и ще бъде изработена в България. След това ще бъде транспортирана на части до Кувейт, който ще финансира процеса“, обясни проф. Бешков.

Негова е идеята неизчерпаемият ресурс от сероводород в нашето море на дълбочина под 150 м да снабдява с ток страната ни поне два века. Екипът му тества пилотна инсталация на експедиция край Варна през 2014 г. Тогава експериментът отчете висок коефициент на полезно действие, както и че 90% от сероводорода може се използват.

„Ако предложението ни бъде одобрено, с Кувейт ще сключим договор и ще ни изпращат средства, с които ние ще построим инсталацията, ще я монтираме и транспортираме. Институтът ще участва, защото той е собственик на патента“, уточни ученият и допълни, че би предпочел това да стане в Черно море, от българска фирма и под български надзор, но засега няма изгледи за това.

По време на изложението България спечели и сребърен медал. „Той е за състав от химикали, които се добавят към замърсени с масла води и ги пречистват“, разказа проф. Бешков.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. И няма ли някой най-после да спре този обир? Ако я направи с кувейтски пари тя ще бъде кувейтска собственост и България никога няма и да помирише тази технология. Техношогията не е собственост на професора а на института, в който работи и на собственика му. Т.е. на България. Елементарно е. Предтавете си че работи за частна фирма.

  1. Тъпанар, ти можеш ли да четеш? Не виждаш ли, какво е написал коментатора. То чсно, че халхабер си нямаш от химия, ама да те светна, че ако псевдопрофесори “оползотворят” водорода от Черно море, отделената сяра ще стигне за такова количество сярна киселина /професорът дума и не споменава за това/, която ще се образува от серния двуокис /отпадъчен продукт при производството на ток/ и водните пари във въздуха, която може да превърне Европа в супа няколко пъти. Познай на чия тъпа глава ще вали този киселинен дъжд!!! Аман от бански старчета, дето все някой им е крив!

   1. Предимството на метода е точно в това, че не се отделя сяра, а сулфатни анйони, които са безвредни и се връщат обратно в морето. Тези анйони се усвояват от анаеробните бактерии в Черно море и те произвеждат нов сероводород. Така процесът става дори възобновяем!
    Има една китайска поговорка, която гласи следното: “Тези, които обявяват нещо за невъзможно (а в случая дори злословят), да освободят пътя на онези, които вече го осъществяват”!

 2. Ей Венко, кой ти поверва, бе? Айде да видим тока в Кувейт сега. И тия тъпи журналисти дето тичат след банските старци да им разказват врели-некипели. Нали ще си милионер, бе Венко, ако само малко от глупостите дето ги ръсиш са истина. Такива като “Лъчо извънземното” от космическия и Венко от инженерната химия правят БАН за посмешище.

  1. Предимството на метода е точно в това, че не се отделя сяра, а сулфатни анйони, които са безвредни и се връщат обратно в морето. Тези анйони се усвояват от анаеробните бактерии в Черно море и те произвеждат нов сероводород. Така процесът става дори възобновяем!
   Има една китайска поговорка, която гласи следното: „Тези, които обявяват нещо за невъзможно (а в случая дори злословят), да освободят пътя на онези, които вече го осъществяват“!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.