Бедствено положение във Вълчи дол заради африканска чума

Ликвидират прасетата в най-голямата свинеферма във Варненско

Всички 39 695 прасета в най-голямата във Варненска област свинеферма във вълчидолското с. Брестак ще бъдат евтаназирани, след като там бе открита африканска чума. Вирусът е изолиран в регулярна проба, каквато фермите подават ежеседмично. Това съобщиха на брифинг областният управител Стоян Пасев, шефът на дирекция "Здравеопазване" в земеделското министерство д-р Георги Чобанов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова.

На спешно заседание на Областната епизоотична комисия в сряда вечерта е взето решение в община Вълчи дол да бъде обявено бедствено положение заради големия брой на животните, които трябва да бъдат умъртвени.

В Брестак вече са направени КПП-та, извършва се и дезинфекция на входа и на изхода на селото. Във фермата се отглеждат свине майки. Тя е собственост на фирмата, която държи свинекомплекса в шуменското с. Никола Козлево. Преди седмица и там бе открита зараза. По първоначални данни тя се е пренесла в Брестак при транспорта на животни или чрез работници, каза Пасев.

Според д-р Чобанов тепърва ще се уточнява дали има връзка между двете огнища и кое от тях е първичното. Той допълни, че собственикът ще получи обезщетение по пазарни цени. За да се ограничи рискът африканската чума да се разпространи извън свинекомплекса, до петък кметовете на селата Брестак и близкото Генерал Киселово заедно с полиция отново ще обходят личните стопанства, за да се уверят, че там не се отглеждат нерегистрирани прасета, заяви д-р Златина Димова.

Според нея при акцията за доброволно изколване на свинете от домашните стопанства миналата година в региона под ножа са легнали близо 5000 животни. Други 49 са били принудително евтаназирани при последващ контрол. Умъртвяването на прасетата в Брестак ще започне в края на тази седмица. Те ще бъдат заровени в 4-метрови ями на площадка от 17 дка, разположена в близост до засегнатата ферма.

Бедственото положение ще бъде отменено при финала на акцията. "Браншът вложи много средства за биозащита, но за съжаление се получават пробиви. Вирусът на африканската чума ще продължи да върлува, докато населението и ловците не се научат да спазват закона и не се открие ваксина", коментира д-р Чобанов.

Коментари

Задължително поле