Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Бедствено положение във Вълчи дол заради африканска чума Ликвидират прасетата в най-голямата свинеферма във Варненско

Всички 39 695 прасета в най-голямата във Варненска област свинеферма във вълчидолското с. Брестак ще бъдат евтаназирани, след като там бе открита африканска чума. Вирусът е изолиран в регулярна проба, каквато фермите подават ежеседмично. Това съобщиха на брифинг областният управител Стоян Пасев, шефът на дирекция „Здравеопазване“ в земеделското министерство д-р Георги Чобанов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова.

На спешно заседание на Областната епизоотична комисия в сряда вечерта е взето решение в община Вълчи дол да бъде обявено бедствено положение заради големия брой на животните, които трябва да бъдат умъртвени.

В Брестак вече са направени КПП-та, извършва се и дезинфекция на входа и на изхода на селото. Във фермата се отглеждат свине майки. Тя е собственост на фирмата, която държи свинекомплекса в шуменското с. Никола Козлево. Преди седмица и там бе открита зараза. По първоначални данни тя се е пренесла в Брестак при транспорта на животни или чрез работници, каза Пасев.

Според д-р Чобанов тепърва ще се уточнява дали има връзка между двете огнища и кое от тях е първичното. Той допълни, че собственикът ще получи обезщетение по пазарни цени. За да се ограничи рискът африканската чума да се разпространи извън свинекомплекса, до петък кметовете на селата Брестак и близкото Генерал Киселово заедно с полиция отново ще обходят личните стопанства, за да се уверят, че там не се отглеждат нерегистрирани прасета, заяви д-р Златина Димова.

Според нея при акцията за доброволно изколване на свинете от домашните стопанства миналата година в региона под ножа са легнали близо 5000 животни. Други 49 са били принудително евтаназирани при последващ контрол. Умъртвяването на прасетата в Брестак ще започне в края на тази седмица. Те ще бъдат заровени в 4-метрови ями на площадка от 17 дка, разположена в близост до засегнатата ферма.

Бедственото положение ще бъде отменено при финала на акцията. „Браншът вложи много средства за биозащита, но за съжаление се получават пробиви. Вирусът на африканската чума ще продължи да върлува, докато населението и ловците не се научат да спазват закона и не се открие ваксина“, коментира д-р Чобанов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.