Безработни тъкат килими в Чипровци

25 безработни жители на планинското градче Чипровци тъкат килими и пана в предприятие, отворило врати с европейски средства. Социалната работилница е изградена по проекта „Възраждане на занаятите в Северозапада” на община Чипровци и е финансирана чрез социалното министерство с 314 000 лева от програмата „Развитие на човешките ресурси”.

След курсове за навлизане в тайните на тъкането и бродериите работниците в продължение на една година ще създават самобитните тъкани, прославили от векове балканското градче из целия свят. През 2014 г. умението за изработка на чипровски килими бе обявено от ЮНЕСКО за част от световното нематериално културно наследство.

„Целта ни е да възродим традициите на чипровското килимарство, да създадем нови работни места, но и да разширим производството, да привличаме туристи и да раздвижим общинската икономика!”, каза кметът Пламен Петков.

В Историческия музей на балканския град депутатите от региона Дилян Димитров и Ирена Димова, областният управител Росен Белчев, заместничката му Нина Петкова, шефката на музея д-р Анита Комитска, майстори-килимари и граждани обсъдиха бъдещето на килимарския занаят и града си. В близките седмици с творби от социалната работилница ще бъде подредена изложба в Народното събрание. „Търсим помощта на депутатите и правителството за запазване и развитие на чипровското килимарство. Вече сме разговаряли с председателката на парламента чипровски тъкани да бъдат изкупувани от държавата за сувенири и подаръци на чужди делегации и при правителствени визити”, заяви кметът Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони