Без англичани и руснаци по морето 

Туристическият бранш у нас реагира без изненада на новината, че “Балкан холидейз” отменя чартърите, тъй като няма записвания за организирани почивки от Обединеното кралство, заради страх от пандемията с Covid-19.

Туроператорът “Балкан Холидейз” отмени чартърните полети за България

България не фигурира в списъка на Обединеното кралство за свободно пътуване, а до 15 юли със сигурност ще сме без гости от Русия

Без англичани и руснаци по морето ни това лято. Новината за липсата на посетители от Острова дойде от “Балкан Холидейз”, който ежегодно води хиляди британски туристи, главно по южното ни Черноморие. Той отмени всичките си чартърни полети за България през лято 2020 и обяви, че ги презаписват за 2021-ва.

Една от причините е, че британското правителство публикува списък от 50 държави, за които премахва ограниченията за пътуване и задължителната карантина заради COVID-19, като в списъка България не фигурира, но нашите съседки, като Хърватия, Гърция, Сърбия и Турция са със свободен достъп. Това означава, че на британските пътуващи не се разрешава да посещават България, а българите не могат все още свободно да пътуват да Великобритания, без да бъдат подложени на задължителна 14-дневна карантина там на място.

“Лично искам да благодаря на всички вас за изключителната подкрепа и разбиране, които показахте през този тежък период. Сега трябва заедно да погледнем към лятото на 2021 г. и се надяваме да се присъедините към нас и нашите почивки през следващата година”, написа изпълнителният директор на “Балкан холидейз” Александър Стоянов в обръщение към клиентите. 

Поне до средата на юли у нас няма да пристигат и руски туристи по нашето море, обявиха от Асоциацията на туроператорите в Русия. Отмяната на планираните ваканции не е само за България. Фирмите са решили въобще да не предприемат международни пътувания, като част от големите компании ще преразгледат позицията си след средата на юли, а други са се отказали за всички пътувания до края на юли.

Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че вече приемаме гости от 35 страни без последваща карантина. “Искрено се надявам след 15 юли да паднат ограниченията за влизане на туристи от Турция, Украйна, Молдова и Русия у нас, очаквахме това да се случи по-рано, но не стана”, допълни тя.

Туристическият бранш у нас реагира без изненада на новината за отменените чартъри, тъй като няма записвания за организирани почивки от Обединеното кралство, заради страх от пандемията с Covid-19. “През 2019 г. имаше много британски туристи у нас, особено в Слънчев бряг, но сега картината е катастрофална за туризма. Сега ще имаме сезон “ден за ден”“. Това заяви пред “Труд” Иван Иванов, шеф на Регионалната туристическа камара в Бургас. Той посочи, че през изминалия сезон британците на Юг у нас са били близо 240 000.

“Приемам решението на “Балкан холидейз” за нормално, защото няма записвания и хората се страхуват да пътуват”, коментира пред “Труд” хотелиерът Малина Стратиева, бивш директор на “Слънчев бряг”. По думите й английски туристи, вероятно индивидуални, могат да се очакват с нискотарифни полети. Два от туроператорите - “Туи” и “Джет ту холидей” засега нищо не са анулирали, но и там няма нови записвания. Те са обявили, че ще летят на 16 юли, но това е към днешна дата и утре не знаем какво ще стане, коментира Стратиева.

За почивка през целия август

На Север - много запитвания от Кувейт

Притеснения заради карантина в Румъния

Даниела Фархи
ТРУД, Варна

Туристи от трети страни могат да закърпят летния сезон. Това коментираха пред “Труд” туроператори от Северното Черноморие. Отмяната на чартърните полети на Балкан Холидейз за лято 2020 няма да се усети сериозно там, тъй като от години британските туристи са бутиков контингент, защото предпочитат Слънчев бряг. На Златни пясъци заради липсата им затворен ще остане само един хотел. Други обаче няма да отворят, тъй като са работили основно на руския пазар.

В курорта вече има чужденци - румънци, чехи и поляци. Те идват със собствен транспорт или с автобуси, а от 7 юли поляци ще пристигат по въздух и чрез сезонната линия от Лодз. С чартъри до Варна преди дни пристигнаха първите германци и литовци. Част от тях отседнаха в Албена, където в отворените в момента 8 хотела почиват 2500 души. Миналата година по това време обаче туристите са били 12 000, обясни Маргита Тодорова, търговски директор на “Албена” АД.

За август в курорта има много резервации от украинци и молдовци, стига страната ни да отвори границите си за тях след 15 юли. След рестрикциите по границата с Гърция хотелиерите край Варна се надяват и на повече български клиенти. Най-голямото им притеснение обаче е анонсът, че заради скока на заболелите от COVID-19 в Румъния може да бъде въведена карантина след завръщане от чужбина.

“Годишно у нас идват 1,1 млн. гости от северната ни съседка. Ако там бъде въведена карантина, ще загубим няколко стотин хиляди”, коментира Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. За сметка на това България е търсена от туристи от арабския свят. “Имаме много запитвания от Кувейт, където летищата отварят на 1 август. Множество клиенти оттам са готови да платят почивки по минимум месец по нашето Черноморие, стига да могат да влязат в страната. Някои от тях са редовни, други просто предпочитат страната ни, тъй като е сигурна дестинация. Същото важи и за Йордания. Не бива да пропускаме този шанс”, коментира председателят на Варненската асоциация на туристическите агенции Джани Шарков.

Пътникопотокът през юни с 60% ръст

Българи се втурнаха към Милано и Прага

Обработват въздуха в самолета на 200 градуса

Катерина Ковачева
ТРУД

Българите се отпуснаха и правят резервации за уикенд туризъм в чужбина, предимно за дестинациите Прага, Виена и Милано. Тази тенденция отчитат от националния ни превозвач “България Ер”.

“Все още трафикът ни е предимно от българи, които се връщат в България от отпуск или от ваканция в чужбина. Наблюдаваме тенденция към нарастване на интереса към туристически пътувания. И това е разбираемо предвид факта, че държавите в Европа разхлабват мерките си, отварят се забележителностите, хотелите и ресторантите. Постепенно интересът нараства и очакваме да продължи да расте и в следващите седмици и месеци. Записванията към момента за пътувания с цел туризъм са предимно за края на август и септември месец. Вече има интерес към дестинация Прага с цел туризъм за кратко уикендово пътуване. Имаме резервирани групи към Прага за месец юли. Наблюдаваме интерес и към уикенд пътувания до Виена и Милано”, каза за “Труд” Христо Тодоров, изпълнителен директор на “България Ер”.

По думите му през юни пътникопотокът се възобновил плавно и компанията отчита ръст от 60% спрямо месец май тази година, а спадът за юни спрямо миналата година е с 45%. “Тези цифри са значително по-добри от тези на едни от най-големите авиокомпании в Европа, при които спадовете през изминалите месеци бяха много по-сериозни и стигаха до повече от 90%. В рамките на извънредното положение редуцирахме единствено броя на полетите до някои дестинации, като до момента сме възстановили над 60% от честотата им”, допълни Тодоров. Няма полети само към страните, в които има рестрикции от местните власти - Русия и Израел.

На въпрос какви мерки спазват, Тодоров каза, че преди и след всеки полет самолетите се почистват и дезинфекцират с препарати, които са ефективни за над 24 часа, предпазните маски са задължителни по време на полет както за екипажите, така и за пътниците. А въздухът в самолета преминава през термична обработка до 200 градуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм