Без запечатване за дребни нарушения (Обзор)

Промените в Наредба Н-18 за касовите апарати ще продължат да бъдат обсъждани с бизнеса.

Данъчните няма да имат достъп до информация за болестите на хората

72 часа работа без връзка с НАП

Ресторанти и магазини няма да бъдат запечатвани за дребни нарушения като например разминаване с няколко лева между отчетения оборот и парите в касата. От Националната агенция за приходи (НАП) са написали специални указания в кои слручаи ще бъдат запечатвани търговските обекти. Ще се взима предвид цялостното поведение на собственика, каквата е и съдебната практика, обясни зам.-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров по време на среща с представители на бизнеса, на която участва и министърът на финансите Владислав Горанов.

Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса за промени в Наредба Н-18 за касовите апарати, като 2/3 от тях са приети, стана ясно на срещата. Подготвените от НАП промени в наредбата ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъждане.

При проверки на хора от НАП в медицински заведения данъчните ще имат достъп до данните за плащанията, отчетени в софтуера за управление на продажбите, но не и до здравна информация, т. е. до данните за болестите на хората, предвиждат част от промените.

При невъзможност касовият апарат да се свърже онлай с НАП заради някакъв технически проблем, търговецът ще може да продължи да работи 72 часа, след което фискалното устройство ще блокира, предвиждат новите текстове. Сега този срок на авариен режим на работа е 24 часа.

Върху касовите бележки ще може да има по-малко информация, ако за продажбата има друг документ с повече подробности - например фактура при търговията на едро. В хотелите пък, ако човек поръчва храна и напитки на номера на стаята си, при напускане на хотела и плащане, върху касовата бележка от рецепцията ще може да има обща сума на консумацията, а не данни за всяка поръчка.
Ще бъде дадена и възможност за обучение за работа със софтуера за управление на продажбите, когато той е в тестов режим.

С промените в наредбата подробно са описани и правилата за отчитане на продажбите при частично плащане. Както и какво трябва да направи продавачът (да сторнира операцията), ако клиентът започне да плаща с дебинта карта, но се окаже, че в нея няма достатъчно пари. Изчистени са и проблеми, които имат туроператорите.

Горанов иска по-кратки срокове

Министърът на финансите Владислав Горанов попита представителите на бизнеса по време на срещата, дали не е по-добре след изчистване на спорните моменти в Наредба Н-18, те да бъдат прилагани от фирмите веднага. А по другите текстове работата да продължава. През месец май на среща на премиера Бойко Борисов с Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация беше договорено срокът за изпълнение на наредбата да бъде отложен до 1 март 2021 г. Сега министърът попита дали нещата може да станат по-бързо. От асоциацията на заведенията казаха, че са готови на диалог, но от сектора на туроператорите заявиха, че са им нужни поне шест месеца, за да изпълнят Наредба Н-18.

Коментари

Задължително поле