Без обоняние дебелеем по-малко

Ядем същото количество храна, но хабим повече калории, ако сме загубили обоняние.

Мозъкът включва по-рано програмата за изгаряне на енергийните излишъци

Оказва се, че един от основните симптоми на заразата с COVID-19 - загубата на обоняние, може да се отрази добре на фигурата. Още преди години учени от Калифорнийския университет са доказали, че обонятелната система е пряко свързана с тази област на мозъка, която регулира обмяната на веществата.

В рамките на експеримент изследователите разделили обикновени лабораторни мишки на две групи - едните инжектирали с дифтериен токсин, блокиращ работата на обонятелните неврони, а другите оставили да усещат свободно ароматите. И на двете групи давали една и съща калорична храна, но мишките без обоняние надебелели значително по-малко, и то при еднакво количество изядена храна.

Обяснението е, че мозъкът на гризачите, които не усещали мириса на храната, невярно оценявал обема на изяденото и “пускал програмата” за изгаряне на енергийните излишъци в организма.

Обвързването на обонянието с енергийния баланс е важно откритие, което по мнението на американските учени ще направи революция в борбата срещу затлъстяването. По същество това означава, че е достатъчно да престанем да чувстваме мириса на поглъщаната храна, за да не трупаме излишни килограми.

Коментари

Задължително поле