Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Чепинци

Подновяват „Луцифер” за шести сезон

11 задържани при спецоперация в Бургаско

Сърбия потвърди първата доставка на руския ЗРК „Панцир С1“

Японският император загрижен от разпространението на коронавируса

Без отсрочка за касовите апарати Последната дума е на финансовото министерство

Реалният брой на фискалните устройства, за които се налага доработване или смяна, е 170 хил., обявиха от НАП.

70% от регистрираните по ДДС фирми вече са сменили устройствата си

400 онлайн магазина са се регистрирали

Няма да има отсрочка за новите изисквания за касовите апарати, обявиха от Националната агенция за приходите. Но последната дума е на финансовия министър Владислав Горанов, който до другия петък ще получи отчет от агенцията за готовността на бизнеса. “Провели сме над 80 срещи с бизнеса, както и с производители на софтуер”, заяви шефът на дирекция Комуникации в НАП Росен Бъчваров.

Около 70% от регистрираните по ДДС фирми, които трябва да сменят само касовите си апарати, са го направили до момента, каза Росен Бъчваров. “Около 30 хил. устройва и 500 фискални принтери вече са сменени”, обяви той. Забавянето на бизнеса идва от смяната на софтуера, като до сега само 23 софтуера за управление на продажбите са декларирани в агенцията, още 16 са в процес на регистрация.

Смяната на касовите апарати и въвеждането на софтуера е в крак с новите изисквания и е нужно, за да може НАП от 1 април да получава отчет за продажбите на търговците на всеки 5 минути.

“Oт 185 хил. фискални устройства на регистрираните по ДДС компании в България към 31 декември 2018 г. около 5% са сезонно зависими. Реалният брой, за който се налага доработване или смяна, е 170 хил.”, каза Росен Бъчваров. В съответствие с новата наредба са издадени около 6,1 млн. касови бележки. Общата стойност на продажбите, чрез новите касови апарати от началото на годината е 170 млн. лв., пресметнаха данъчните.

Около 40% от регистрираните по ДДС фирми приемат само безкешови плащания и наредбата не ги засяга, уточниха от НАП. За целта се подготвя и въвеждането на електронна касова бележка.

Относно изискването на електронните магазини да декларират собствеността си към НАП, до момента 400 търговци вече са го направили. “Хазната губи 166 млн. лв. годишно само от онлайн търговията”, каза Росен Бъчваров. По думите му НАП не знае точния брой на онлайн магазините и не може да прогнозира колко електронни магазини ще се регистрират.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.