Без следобеден сън в детските градини

На брифинг в МС се разбра, че децата ще могат да се върнат на детска градина, като стремежът ще бъде да прекарват повече време навън, без да се смесват групи.

Отварят ги поетапно от 22 май в цялата страна, в София - от 26-и

Идея за повече време на открито

Родителите попълват анкета дали ще пуснат децата си

Детските градини в цялата страна ще подновят работа поетапно от 22 май. Това съобщиха министърът на образованието Красимир Вълчев, здравният министър Кирил Ананиев и Националният щаб. В част от тях се обмисля идеята да отпадне следобедният сън за децата, а вместо това те да бъдат навън и да играят, показа проучване на “Труд”. По този начин хлапетата няма да бъдат събирани на едно място, на малко разстояние, и ще може да бъде съблюдавано спазването на противоепидемичните мерки и изискването малките да бъдат възможно най-дълго на открито, мотивираха се директори на детски градини.

Отварянето на градините ще става по решение на общините, като крайният срок е 1 юни. Така например софийските ще приемат деца от 26 май, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Преди това всички директори ще трябва да се направили допитване до родителите и в края на настоящата седмица да знаят колко от тях ще пуснат децата си. Това ще повтаря в края на всяка седмица. Според събраната информация ще се направи и организацията на групите, за които просветният министър Красимир Вълчев обясни, че няма да има максимален брой деца. Ако има твърде много желаещи и децата стават над 18 в група, каквито сигнали вероятно може да има в София, ще се минава на смени.

“В градината има 300 записани деца, в момента сме разработили и пуснали анкета, в която информираме родителите за ситуацията и новите правила, но и търсим от тях информация дали ще доведат детето си. Срокът е до утре (б. а. днес), за да можем да обобщим час по-скоро колко деца ще дойдат”, каза пред “Труд” Петя Йосифова, директор на детска градина 48 “Братя Грим”.
Тя е една от тези градини, в които ще направят експеримент да отменят следобедния сън за по-големите деца. “Ние сме обмислили и сме се спрели на варианта, там където групите са с повече деца, да опитаме без следобеден сън. Това категорично не се отнася и не може да се на прави с децата от ясла и от първа група. Идеята е децата да се по-скоро навън, защото ако сме се опитали по някакъв начин да спазваме дистанция, да ги разделяме на малки подгрупи, какъв е бил смисълът от това преди обед, след като след обед ще ги затворим да спят едно до друго”, обясни Йосифова.

Повече игра навън и без сън ще пробват и в Бургас. Там най-големите няма да бъдат слагани да спят, тъй като те и без друго го приемат като наказание.

Призив

Който може, да остане вкъщи 

Няма да спират помощи, ако няма присъствие

Просветният министър Красимир Вълчев препоръчва все пак хората, ако могат, да оставят децата си вкъщи, тъй като това е най-сигурната среда. Това важи с още по-голяма сила, ако децата живеят заедно с възрастни, или ако трябва да се ползва обществен транспорт, за да се стигне до забавачката. За това и посещенията няма да са задължителни, а по желание на родителите. Отсъствието от градина няма да води до спиране на социални помощи.

Очаква се броят на децата в група да е по-малък от нормалния - около 10-12 деца, а в големите градове средно по 15-18. Ако по изключение се получи многочислена група, директорите ще реорганизират работата, за да намалят броя на децата. Може да се мине и към полудневна организация, коментира Вълчев, но това бил “най-лошият случай”.

Според проучване на МОН 38% от родителите били готови веднага да пуснат децата си на градина. Около 30 на сто се колебаели и изчаквали мнението на специалистите.

Еднократно

Мерят температурата на входа, връщат с над 37,3

При връщането на децата в градините ще се спазват противоепидемични мерки. Персоналът ще трябва да носи предпазни средства - основно маски и/или шлемове. Ще се прави честа дезинфекция на помещенията и на двора. Дистанция между децата в групите няма да се спазва, но където е възможно, те ще се разделят по-малки подгрупи.

Както и досега здравословното състояние на децата ще се проверява на входа. Температурата им обаче няма да се мери всеки ден, а само първия път, когато постъпят в забавачката. Това ще става с живачен термометър, тъй като дистанционните не давали точни резултати, заяви здравният министър Кирил Ананиев. В следващите дни се препоръчва на родителите да мерят температурата на децата си преди да ги заведат и да оставят детето вкъщи, ако тя е над 37.3 градуса.

“Ако дойдат 200 деца и на всяко отделим 5 минути, за да му измерим температурата, това ще отнеме 16 часа. Без да слагаме времето за дезинфекция на въпросния термометър и това, в което сестрата си сменя ръкавиците. Плюс това от кой музей да отидем на вземем живачни термометри, защото такива реално няма. Може би ще се обърнем към родителите всеки преди да тръгне, да премери детето си, а в градината ще правим контролно мерене с безконтактен термометър, за да сме спокойни, че сме приели децата по правилата”, посочи директорът на 48 ДГ Петя Йосифова.

При връщането в градините няма да се изисква контактна бележка от личния лекар или изследвания. Вместо това от родителите ще се иска да подпишат извънредно декларация, че са запознати с мерките и изискванията в градината. При случай на заразяване с коронавирус, ще се обявява карантина.

Инструкции от кмета на София Йорданка Фандъкова:

Директорите организират тестване на персонала

“За да гарантираме сигурността на персонала, директорите организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители”, това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук.

Тя уточни, че всеки ден ще се прави дезинфекция на площадките и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Ще се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите.

При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група. Посещенията на родители вътре в помещенията остава забранено.

“Декларацията, която трябва да попълни всеки родител, който иска детето му да посещава детска градина, ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини и всеки родител може да я попълни предварително”, посочи още кметът на столицата.

В страната

Обсъждат двусменен режим в Шумен

Пловдив осигурява маски за персонала

Цветелина Георгиева,
Ваня Недялкова

28-те детски градини в Шумен имат пълна готовност да отворят врати, те ще посрещнат желаещите деца ремонтирани, защото времето на извънредно положение е използвано да се свършат дейностите предвидени в други години за лятото.

Зам.-кметът по образование Найден Косев уточни, че заедно с ръководствата на градините са обсъждали вариант за двусменно посещение.

Половината от децата ще посещават градината до обяд за около 5 часа, а останалата част от групата толкова време следобяд.

Общинските детски градини, ясли и млечни кухни в Пловдив отварят от 26 май, предвижда заповед на кмета Здравко Димитров. За персонала в детските заведения ще бъдат осигурени лични предпазни средства.

С играчки само първите дни

Всяка група със свое място в двора

Мария Кехайова,
Веселина Ангелова

В Бургас 48% от родителите ще пуснат децата си на забавачка. В морския град забавачките ще отворят врати на 26 май, казаха пред “Труд” от кметството. Кметът Димитър Николов е обявил решението си - в група да има не повече от 16 деца. До 26 май целият персонал (близо 900 души) ще бъде тестван за коронавирус.

“Очертава се 50 на сто от децата да са на детска градина. Имаме предвид, че започва и летният период. Ще се извършва сутрешен филтър, три или четирикратна дезинфекция в групите. 90 на сто от времето, групите ще са навън. Дворът ни е голям, всяка група си има място там”, каза Даниела Атанасова, директор на бургаската детска градина “Ханс Кристиян Андерсен”.
На 26 май ще отварят градините в Търново. В декларацията родителите ще посочват, че са запознати да не използват градски транспорт за придвижване до детската градина и обратно.
Само в първите дни ще е позволено децата да носят лични играчки.

От здравно министерство

„Настъпи другарчето“ е в новите обноски

Помахване с ръка, настъпване по краче или докосване на лактите. Това са трите варианта на поздрав, които заменят досегашните обноски на хлапетата, става ясно от илюстрация в указанията на здравно министерство за отваряне на забавачките. Целта е децата да избягват директен контакт с ръце.

Малчуганите трябва да влизат в детските градини и яслите след преглед на двора, ако условията позволяват. Разстоянието трябва да е най-малко 2 м. между семействата, като не се допуска влизането на придружителите на децата в сградата на детската градина/ясла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование