Белият дом иска Луната да има собствено часово време

Белият дом във Вашингтон

Белият дом иска от американската космическа агенция НАСА да разработи нова часова зона за Луната - координирано лунно време (CLT), предаде BBC.

Заради различната сила на гравитационното поле на Луната времето там тече по-бързо спрямо Земята - 58,7 микросекунди всеки ден. Това може да не изглежда много, но може да има сериозно значение, когато се синхронизират космически кораби. Правителството на САЩ се надява, че новото време ще помогне да се поддържат координирани национални и частни усилия за достигане до Луната, пише още BBC.

Професор Катрин Хейманс, кралски астроном от Шотландия, каза в програмата Today на BBC Radio 4: „Тази фундаментална теория за гравитацията в нашата Вселена има важна последица, че времето тече по различен начин на различни места във Вселената. Гравитацията на Луната е малко по-слаба и часовниците работят по различен начин.“

Понастоящем времето на Земята се измерва от стотици атомни часовници, разположени около нашата планета, които измерват променящото се енергийно състояние на атомите, за да записват времето до наносекунда. Ако бяха поставени на Луната, над 50 години те щяха да работят с една секунда по-бързо.

„Един атомен часовник на Луната ще тиктака с различна скорост от часовник на Земята“, каза Кевин Когинс, висш служител на НАСА за комуникации и навигация. „Има смисъл, че когато отидете до друго тяло, като Луната или Марс, всяко от тях получава собствен сърдечен ритъм“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка