Бензин и плодове свалиха инфлацията

Хотели и самолети вдигнаха цените

“Гражданска” е с 38% по-скъпа

Заради поевтиняването на горивата и на редица основни храни инфлацията през декември е 0%, обявиха от НСИ. През декември цената на дизела се понижи с 6,6%, а на най-масовия бензин А95H с 8,4%. Ниските цени на горивата останаха и в началото на 2019 г. като сега дизелът се продава средно за 2,14 лв., а бензинът за 1,95 лв. През декември са се понижили и цените на цитрусовите и южни плодове (-9,8%), свинското месо (-2,4%), маслините (-2,5%), маслото (-2,1%), шоколада и шоколадовите изделия (-1%) , малотрайните и трайни колбаси - съответно с 0,7% и 0,9%. От нехранителните стоки са поевтинели облеклото (-0,9%) и обувките (-1,6%). Най-много през изминалия месец са се повишили цените на пътническите въздушни полети (+43,5%) и на хотелите (+10,3%).

В резултат инфлацията за цялата 2018 г. е 2,7%. Това е много повече от лихвите по банковите депозити на гражданите, които вече са под 0,3%. Лихвите по влоговете на предприятията са още по-ниски, което означава че спестяванията на хората и фирмите в банките реално се топят. Именно затова много хора търсят алтернативни начини да инвестират парите си като например купуват имоти.

В рамките на година най-много са поскъпнали застраховките за колите (+38,2%), което се дължи на повишаването на цените на задължителната “Гражданска отговорност”. След това се нареждат парното, което е поскъпнало с 15%, и газа - с 12,1%. Любопитно е, че цената на парното е нараснала повече, отколкото на газа, въпреки, че в топлофикациите имат и разходи, които не са нараснали толкова много като амортизации, заплати и т.н. Много е поскъпнал и хлябът - с 11,2%.

Коментари

Задължително поле