Берлинският атентатор си направил селфи преди да забие камиона в хората

Атентаторът Анис Амри изпратил съобщение и селфи и текстово съобщение от кабината на камиона минути преди да го забие в пълния с хора коледен базар в Берлин.

Немските власти смятат, че адресатът им е арестуваният вчера в Германия 40-годишен тунизийски гражданин. Днес германската прокуратура решава дали да го остави в ареста.

„Братко мой, всичко е наред, по волята Божия. Аз съм в автомобила, моли се за мен, братко мой, моли се за мен!”, написал Амри, като след това изпраща и своя снимка.

Междувременно излизат нови данни от разследването на терористичния акт. Германският център за борба с тероризма многократно е проверявал Анис Амри през 2016 г., но е преценил, че е слабо вероятно той да извърши атентат.

Властите са знаели, че застреляният на 22 декември в Италия Амри е бил в тясна връзка с германски джихадисти и че полицията в Дортмунд го е класифицирала като симпатизант на групировката "Ислямска държава". Знаели и, че е търсил в интернет как да се изработи тръбна бомба.

На службите е било известно също, че тунезиецът е в контакт с човек на „Ислямска държава” от началото на февруари и се е предлагал като камикадзе.

Амри е бил тема за обсъждане в специалните вътрешни комисии седем пъти, твърди разследване на всекидневника „Зюддойче цайтунг” и обществените телевизии WDR и NDR. Службите в Северен Рейн-Вестфалия за последно актуализират досието му на 14 декември – седмица преди атаката. То е 17 страници.

Въпреки тези сведения антитерористичният център е дал на Анис Амри пето равнище по осемстепенна скала, което означава "проява на насилие е слабо вероятна".

Данни от техническата експертиза пък показват, че бордовият компютър е предотвратил още по-голяма трагедия с повече жертви, като в последните мигове е задействал автоматична спирачна система.

Те работи посредством камера и радар. Установявайки наличие на препятствие електрониката дала автоматична команда за спиране, след като шофьорът не реагирал на предупредителния сигнал.

Коментари

Задължително поле