Берлин не дава на Ердоган да говори пред турците в Германия

Германското правителство смята, че би било "неуместно" президентът Реджеп Ердоган да направи публични изяви в Германия извън срещата на Г-20, като се има предвид текущото напрежение между двамата съюзници на НАТО, каза германският външен министър Зигмар Габриел.

На 28 юни Турция официално поиска разрешение Ердоган да се обърна към турски граждани, живеещи в Германия по време на посещението си, независимо от съвета на Габриел към Анкара преди две седмици. Забележките на германския външен министър последваха след призива на Мартин Шулц, лидер на германските социалдемократи (ГСДП) и кандидат за канцлер, за забрана за евентуално голямо събитие от страна на Ердоган в Германия. "Чуждестранните политици, които потъпкват нашите ценности в своите страни, не трябва да получат възможност за изказвания в Германия. Не искам г-н Ердоган, който затваря опозиционни политици и журналисти в Турция, да проведе мащабни събития в Германия ", каза Шулц пред немския вестник" Билд "на 28 юни. Той каза също, че митингите на президента трябва да бъдат забранени по принцип, а не поради някаква друга причина."Не става дума за пожарна безопасност в залите или за броя на наличните места за паркиране. Става дума за това Ердоган да не довежда в Германия вътрешнополитическия конфликт в Турция", добави Шулц. По-рано той каза, че Германия не трябва да позволява на живеещите в страната му турски избиратели да гласуват във всеки потенциален референдум за възстановяването на смъртното наказание в Турция.

Междувременно Ердоган се опитва да търси място за политически митинг в Дортмунд в навечерието на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе на 8 и 9 юли, съобщи ДВ. Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер каза, че може "да приеме с добра съвест, че тези хора, които са били инкриминирани от съдебните органи на САЩ, няма да стъпят на германска земя в обозримо бъдеще, включително по време на срещата на върха на Г-20". Отношенията между Берлин и Анкара се влошиха поради редица дипломатически спорове, довели включително до изтеглянето на германските войски от ВВС базата Инджирлик, припомня БГНЕС.

Коментари

Задължително поле