Берн остави в сила пакт с Евросъюза с мнозинство на референдум

Плакати от кампанията на Швейцарската народна партия за отмяна на споразумението с ЕС за свободно движение на хора.

63% гласуваха против отмяната на свободното движение

Швейцарските избиратели отхвърлиха с голямо мнозинство инициативата на дясната Швейцарска народна партия (ШНП) за денонсиране на пакта с ЕС за свободно движение на хора. Това показват неокончателните резултатите от проведения днес референдум по въпроса, предаде Ройтерс.

Според частичното преброяване предложението е отхвърлено с около 63% „против”.

В инициативата си ШНП - най-голямата сила в парламента, използва някои от доводите на политиците, които подкрепяха Брекзит преди референдума във Великобритания. Партията обрисува мрачна картина как млади чужденци изместват по-възрастните швейцарци, жилищата поскъпват, училищата и транспортът са претоварени и се строи безразборно.

Опонентите на предложението изтъкват, че то ще лиши бизнеса от квалифицирани работници и ще торпилира и другите споразумения, които увеличават достъпа на нечленуващата в ЕС Швейцария до единния европейски пазар.

Съгласно швейцарската система за пряка демокрация референдумът можеше да принуди правителството да анулира едностранно споразумението за свободно движение, ако при преговорите, които щяха да последват, не се стигнеше до договореност то да бъде прекратено по взаимно съгласие - сценарий, който беше много малко вероятен.

В споразумението обаче е записана и така наречената „гилотинираща клауза” - ако свободното движение бъде прекратено, това означава, че автоматично се отменят и всички останали двустранни споразумения.

Коментари

Задължително поле