Бившият градоначалник на Благоевград иска ОИК да отстрани новия кмет

Бившият градоначалник на Благоевград Атанас Камбитов е подал сигнал в Общинската избирателна комисия за нарушение във връзка с това, че новият кмет на общината Румен Томов не е заличен като едноличен търговец в Търговския регистър. Заради това нарушение Камбитов иска Общинската избирателна комисия да прекрати правомощията на Томов като кмет.

В сигнала си Камбитов пише, че при извършена справка в електронната система на Агенцията по вписванията – Търговски регистър, установил, че кметът на община Благоевград Румен Томов понастоящем е вписан като едноличен търговец с фирма ЕТ „РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ“, с ЕИК 030423586, със седалище и адрес на управление: гр. Благоевград, ул. „Братя Дерменджиеви“ №9. Горното представлява нарушение на императивната разпоредба на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА, и е основание за предсрочно прекратяване на правомощията на г-н Томов като кмет на общината.

Обстоятелствата, че г-н Томов е сключил сделка за продажба на Търговското си предприятие и е прехвърлил същото в полза на сина си на 27.11.2019 година не санира извършеното нарушение, тъй като ЕТ „Румен Томов – АЛМА-ЕМ", с ЕИК 030423586, не е заличен от Търговския регистър и към момента продължава да бъде вписан и като търговец по смисъла на ТЗ. Правоприемникът на г-н Томов е регистриран като отделен ЕТ, с нов ЕИК, а кметът на община Благоевград не е поискал от ТР заличаването му като търговец в законоустановения срок до 04.12.2019 г.

В горния смисъл е трайната съдебна практика , дадена в Решение №13689 от 15.10.2019 г. по адм. д. № 8387/2019 г. на Върховния административен съд и др.

Моля да извършите необходимата проверка и с оглед правомощията си да постановите решение, с което да прекратите предсрочно правомощията на Кмета на Община Благоевград, със законните последици от това, пише още Камбитов.

Общинската избирателна комисия ще разгледа сигнала още утре на заседание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика