Маурицио Сари е най-суеверният треньор

На 27 юни 2019 да почерпят

Мюсюлманин обнови църква в Преславско Сърбин градил храма преди 122 г., сега Али Кюлюмов помогнал с работници и материали

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки Банките докладват за съмнителни плащания над 50 евро

Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Бившият здравен министър Таня Андреева: И преди е имало сигнали за нередности в столичната онкоболница

Таня Андреева

И преди е имало сигнали за нередности, свързани със столичната онкоболница, заради които д-р Валентин Ангелов е бил вече освобождаван от поста. След това обаче е върнат на работа от служебното правителство. Това каза в пред БТВ бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Тя уточни, че сигналите са били свързани с неефективно изразходване на финансов ресурс. Болницата, която е била на печалба, много бързо е влязла във финансова загуба за по-малко от година, допълни д-р Андреева и каза, че тогава й е направило впечатление, че има нещо нередно в управлението на лечебното заведение и е освободила директора.

Би било страшно, ако е вярно, че онкоболни са лекувани с лекарства с изтекъл срок на годност, допълни докторът.

Според нея или са купувани лекарства в по-голям обем, отколкото е необходимо и после им е изтекъл срокът на годност, или са купувани медикаменти в срок и са заменяни с други с изтекъл срок на годност и първите са заминали за износ.

Контролът тук трябва да бъде много сериозен, допълни д-р Ангелова. Според нея е уместно да се помисли за една централизирана процедура за купуване на медикаментите, за да се знае кой носи отговорност и икономически ще има ефект, защото, когато се купуват по-големи количества, цената е по-ниска.

Д-р Андреева допълни, че онкологията от години е много тежка тема. Всеки, който си позволява на гърба на пациентите и на гърба на всички нас да нарушава по този драстичен начин закона, ако е нарушен, защото предстои това да се види, това е меко казано недопустимо. Изключено е такива неща да се случват в системата на за здравеопазването.

Това говори за недобросъвестност от страна на ръководството на лечебното заведение и за занижен контрол, каза Таня Андреева.

По думите й проблемът е в това, че много често и министърът, и институциите, които контролират лечебните заведения, не могат да бъдат едновременно в 100 болници, обикновено проверките се правят по сигнал.

Според д-р Ангелова най-често става въпрос за това, че директорите може да си затворят очите и да бъдат въвлечени в корупционни практики.

„Вярвам на сегашния министър, познавам го добре, сигурна съм, че той ще намери пътя, по който да контролира изпълнителните директори и съветите на директорите на болниците, за които пряко отговаря”, каза още бившият здравен министър.

По думите й скъпоструващите терапии в България обикновено отварят една вратичка за подобен род лечебни заведения. Трябва да се прави сериозен анализ, за да се избегнат злоупотреби  – например да се актуализира регистърът на онкоболните.

Според д-р Ангелова трябва да се въведе мораториум върху разкриването на нови болници и да се види с какъв брой лечебни заведения трябва да разполага страната.

България е бедна страна, но ние купуваме за нашите пациенти най-новите медикаменти, трябва да се намери механизма, при който финансовият ресурс да доведе до добър резултат, каза Таня Ангелова.

По думите й диагностицирането и успехът от лечението не е мръднало много напред, въпреки скъпите медикаменти. Успех отбелязват единствено неонатолозите.

На ход са политиците, защото има начини законодателно тези проблеми да бъдат решени, смята бившият здравен министър.

Големите комисионни винаги ще ги им, има ги и по света, но хората са си направили механизми, по които да ги контролират и да не лишават пациентите от лечение.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.