Бившият конституционен съдия Румен Ненков пред “Труд”: Всяка машина може да бъде манипулирана

Няма как в големите секции да гласуват всички избиратели на една машина в рамките на изборния ден, коментират експерти.

ЦИК поръчва още поне 500 устройства за вота в чужбина

За устройствата в чужбина трябват и техници

“Всяка машина може да бъде манипулирана. Трябва да се провери внимателно хипотезата какво става, ако има разлика между разписките от машинното гласуване и това, което отчита машината. Това е огромен риск.”

Така бившият конституционен съдия Румен Ненков отговори на въпрос на “Труд” защо смята, че машинния вот не гарантира честност на изборите. Веднага потърсихме за коментар и говорителя на ЦИК Димитър Димитров, когото попитахме дали е правена такава проверка. “За съжаление подобна проверка е правена в много малко секции”, призна Димитров и допълни, че разлики при тях не са открити.

Освен възможност за разминаване при резултатите експерти предупредиха и за други проблеми, свързани с машинния вот. Предстои да се поръчат поне още 500 устройства за секциите зад граница. Във външно министерство нямат решение как ще бъдат пренесени куфарите с машините. Като безумна бе определена идеята на депутати да се използва дипломатическа поща. От министерството бяха категорични, че само хора, които не знаят какво представлява дипломатическата поща могат да предлагат подобно нещо. Има и още по-екзотични предложения от типа за чартърни полети, за пренасяне като ръчен багаж на куфарите с устройствата и т. н. Според изискванията на ЦИК трябва да има техници, които да поемат обслужването на устройствата при технически проблем. Като най-трудно се очертава решението за доставка на устройствата в САЩ и Канада, където този път се очаква да се открият много повече секции заради отпадане на лимита от 35 секции в държави извън ЕС.

Не по-обнадеждаващи са прогнозите и за гласуването само с машини в секции с над 300 избиратели в страната ни. Според изчисления на математици за 13 часа изборен ден - от 7 до 20 часа, на една машина могат да гласуват максимум около 260 души. Всеки гласоподавател има около 3 минути да бъде открит в списъка, да се подпише, да получи карта за машината, да намери партията, за която иска да даде вота си и да гласува. Почти същото време отнема и гласуването с хартиени бюлетини. Разликата е, че в големите секциите могат да се откриват по две, а и по три тъмни стаички. Ограничения за това в кодекса няма.

Истински рекорд в машинното гласуване е регистриран на парламентарните избори на 4 април в Сърница. Там в секция една от секциите са успели да подадат вота си чрез устройствата 631 избиратели. Това означава, че средното време, което е имал всеки един гласоподавател, е 1,23 мин. Репортери засякоха времето на президента, който също гласува с машина - то бе около 4 минути.

В чужбина на 4 април имаше секции, в които се стекоха по повече от 700 избиратели. Няма как всички те в рамките на изборния ден да могат да гласуват на една машина, категорични са изборни експерти.

Правилата лишавали българите от равно право на глас

ГЕРБ прати поправките в Изборния кодекс на КС

Десислава Атанасова обясни, че атакуват машинното гласуване и избора на нова ЦИК.

ГЕРБ внесе искане за обявяване за противоконституционни на текстове от Изборния кодекс.

“Текстовете бяха приети за една нощ, без обществено обсъждане, без да се спазят принципите на правовата държава и да се търси мнението на всички засегнати от промените обществени организации или лица”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на брифинг в парламента.

Тя обясни, че атакуват разпоредбите за машинното гласуване и избора на нова Централна избирателна комисия. Нашата конституционна жалба е със сериозни мотиви, посочи тя и отбеляза, че се състои от 17 страници. Подписали сме се цялата ПГ на ГЕРБ-СДС, добави Атанасова и изрази надежда, че КС ще се произнесе в бързи срокове.

Депутатът Радомир Чолаков коментира, че българите са били лишени от равно право на глас - едни ще гласуват само с машини, други - само с бюлетини. Обстоятелството, че се въвежда задължително гласуване само с машини, създава ограничение за тези български граждани, които може би не могат да работят с машини, посочи той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения