Бившият премиер на Тайланд Инглук Шинаватра призова сънародниците си да гласуват на референдума

Тайланд гласува на референдум за нова конституция, изработена от комитет, назначен от военните в страната, предаде БНР. Бившият премиер Инглук Шинаватра също гласува на референдума в Тайланд и призова сънародниците си също да участват във вота.

Днес е много важен ден за Тайланд, защото това е демократичният процес, така че нека бъдем сигурни, че хората разбират съдържанието на проекта за конституция. Нека след това споделим мнението си като гласуваме. Това е много важно, защото ако си останете вкъщи, не означава, че се включвате в демократичния процес, обясни тя.

Шинаватра пое властта през 2011 г. и беше принудена от Конституционния съд да подаде оставка дни преди идването на власт на военните.

Армията отхвърли старата конституция, когато взе властта през 2014 г. след месеци на политическа нестабилност и инциденти с насилие. Според военните ако конституцията бъде одобрена, това ще бъде сериозна стъпка към връщането към демокрация. Опонентите им и правозащитни организации обаче определят вота като нечестен заради забраната за провеждане на кампании преди него.

И макар военните да твърдят, че предлаганият документ ще намали политическото разделение в страната, критиците им отбелязват, че той ще даде на военните твърде много власт.

Експерти също отбелязват, че вотът ще послужи за утвърждаване или отхвърляне легитимността на военното управление в страната след преврата през 2014 г.

В резултат на ограниченията повечето тайландци твърдят, че почти нямат представа за какво става дума в конституцията.

Близо 50 млн. тайландци ще отговорят на два въпроса: дали приемат новата конституция и дали ще приемат назначен от хунтата сенат да избере премиер, който да управлява през петгодишен преходен период към цивилно управление.

Ако референдума бъде одобрен, ще бъде въведена нова система за гласуване, която ще затрудни спечелването на мнозинство в долната камара на парламента от една единствена партия. Освен това 250-те членове на Сената ще бъдат назначени от правителството на военните. Премиерът Прают Чан-оча, който е начело на военния кабинет, обещава през 2017 г. да бъдат проведени парламентарни избори. Чан-оча оглавяваше преврата от 2014 г., припомня Би Би Си.

Проучване преди вота сочеше малка преднина в полза на одобряването на конституцията.

Трябва да вярваме в мнозинството - няма значение дали проектът за конституция ще бъде одобрен или не, каза 52-годишен жител на Тайланд, след като гласува.

Чувствам се горд да бъда част от хората, които гласуваха сега, обясни военен кадет.

 

Коментари

Задължително поле