Бившият ръководител на CENTCOM: „Ислямска държава“ ще се опита да атакува САЩ и други страни

US генералът Кенет Макензи, който ръководи Централното командване на въоръжените сили на САЩ, увери, че Вашингтон ще продължи да подкрепя афганистанските военни сили в битката им с талибаните.

Бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" ще се опитат да организират нападения в САЩ и други страни. Това мнение изрази бившият ръководител на Централното командване на САЩ (CENTCOM), генерал в оставка Кенет Макензи.

„Афганистанският филиал на „Ислямска държава“ и като цяло групировката „Ислямска държава“ имат силно желание да атакуват нашата родина. И ние трябва да вярваме на техните изявления. Те ще се опитат да го направят. Вярвам, че заплахата нараства. Трябва да очакваме бъдещи атаки срещу Съединените щати и други страни. Мисля, че е неизбежно", каза Маккензи по ABC.

Бившият ръководител на CENTCOM смята, че рискът от терористични атаки, организирани от „Ислямска държава“, нараства след изтеглянето на американските сили от Афганистан. 

„Ако тогава бяхме оставили 2,5 хиляди войници, а нашите партньори от НАТО бяха оставили 4 хиляди или 5 хиляди войници, тогава можехме да продължим да се борим с ИДИЛ, което беше основната причина за нашето присъствие в Афганистан, и да предотвратим атаки у дома. Мисля, че тогава щяхме да сме в друга ситуация. Мисля, че щяхме да сме по-сигурни", каза още пенсионираният генерал.

Предишното правителство на САЩ, ръководено от президента Доналд Тръмп, и радикалното талибанско движение подписаха мирно споразумение на 29 февруари 2020 г. в Доха. Съгласно споразумението Съединените щати и техните коалиционни съюзници се ангажираха да изтеглят всички войски от Афганистан в рамките на 14 месеца. Талибаните от своя страна гарантираха, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на американците и техните съюзници.

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън обяви на 14 април 2021 г., че е решил да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата задгранична военна кампания в американската история. САЩ я започнаха през октомври 2001 г. В пика на операцията през 2010-2013 г. числеността на западните сили в Афганистан надхвърли 150 хиляди души. Изтеглянето на американските войски започна през май 2021 г. Основните бойни части на САЩ и НАТО бяха изтеглени оттам през 2014 г.

Талибаните започнаха мащабна операция за поемане на контрол над Афганистан, след като Съединените щати обявиха намерението си да изтеглят силите си. На 15 август 2021 г. афганистанският президент Ашраф Гани избяга в чужбина и талибаните влязоха в Кабул без бой. До началото на септември 2021 г. военнослужещите на САЩ напълно напуснаха Афганистан, слагайки край на почти 20-годишното си присъствие в тази страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка