Бивш диджей и търговец създаде танцов състав

Хора с възможности оценяват делото на Красимир Илиев и подпомагат ансамбъла

От нищото може да се направи нещо значимо в името на родолюбието

Красимир Илиев от Полски Тръмбеш, по-известен като Краси Метъла, заряза търговията и се отдаде на новото си амплоа като сформира танцов състав. 43-годишният мъж повече от десетилетие е бил диджей и е имал метъл група. Неодавна обаче той подарил бизнеса си с дрехи втора ръка, за да ръководи танцовия състав „Йосиф Йовчев“.

Съгражданите му не крият учудването си от несандартното начинание и от ентусиазма на инициатора. Той пък твърдо вярва в успехите на състава, които не закъсняват. Освен това създателят на трупата така се е амбицирал, че за месеци напред е организирал множество участия. Календарът на най-новия ансамбъл е препълнен с предстоящи изяви не само в община Полски Тръмбеш, но и в цялата Великотърновска област и дори в страната.

„Сбъднах една своя голяма мечта, въпреки че се наложи да се разделя с бизнеса си, който развивах 6 години. Две дини под една мишница обаче не мога да нося и заради това подарих стоката на колега от бранша. Сега съм отдаден напълно на състава, а на 10 юни, ще честваме една година, откакто е сформиран. Имаме вече над десетина участия и печелим награди от почти всяко излизане на сцена“, коментира Краси Метъла.

Той смята инициативата си като нелеко начинание в Полски Тръмбеш, чиято емблема и марка е ансамбъл „Полянци“, където Илиев е играл от 1 клас до 1991 г. Именитият хореограф на състава пък Йосиф Йовчев, който е от златното поколение на България, е починал на 80-годишна възраст през 2009 г.

Красимир Илиев разкрива, че финансирането на новия състав е предимно от членски внос, а самият той преживява благодарение на лични доходи от майка си, която от 10 години е на гурбет в Италия. Леля му също помага, а съпругата му Станислава работи като шивачка в Полски Тръмбеш. Освен диджей и търговец, Красимир Илиев е имал и фирма, която е изпращала хора на работа в Италия. Спрял е и този бизнес след три години поради липса на работа в чужбина. И до днес не може да се примири с факта, че много мними фирми подлъгват българи без осигурена работа и ги изоставят на произвола на съдбата да бедстват по чужди земи, след като са им взели пари. Спомня си случай с изпаднала в трудност жена след като вече бил спрял тази дейност. Българката му се обадила, защото в Неапол нямало кой да я посрещне за работа, въпреки че имала устна уговорка. Красимир Илиев помолил майка си, която работи в същия град, да приюти жената и тя помогнала.

Радетелят на българския фолклор твърди, че самият той е много деен и комбинативен, има много приятели, а отделно доста хора с възможности вече са забелязали ентусиазма му и спонсорират начинанието.

Краси Метъла е щастлив баща на две деца. Синът му Кристиян е на 11 г., а дъщеричката Габриела - на 7 г. Миналата пролет Кристиян се запалил да тропа народни танци в Полски Тръмбеш, но се оказало, че няма къде поради запълнени бройки. Тогава на Красимир Илиев, като един от учениците на Йосиф Йовчев, му хрумнало да направи състав на негово име.

„Ние всички обичахме Йосиф Йовчев, той ни беше като баща – и много човечен, и много строг, истински учител. По негово време нямаше такова нещо да няма места в състава за мераклии да научат стъпките на българските хора. Имаше значение само това дали детето може, или не може и до 20 дни преценяваше става или не. Танцьор с връзки не се става. Сега синът ми играе доста добре и ще го пускам на сцената, а танца беше научил, като тропа зад нас, мъжете“, разказва Красимир Илиев.

След като го осенила идеята да създаде нов танцов състав, Илиев потърсил дъщерята на покойния Йосиф Йовчев в Горна Оряховица. Петя Йовчева-Проданова играе в известния ансамбъл „Сидер войвода“ в железничарския град и след дълги разговори приела да даде авторските права за 30-те танца на баща си на Красимир Илиев. Направили договор заедно с адвокат и узаконили идеята при нотариус. После било регистрирано и сдружение с идеална цел. Веднага след това Илиев намерил подходяща зала в РПК-то в Полски Тръмбеш, която е бивш магазин и била ползвана за склад. Сега плащат по 50 лева наем на месец, като за сметка на състава „Йосиф Йовчев“ са я почистили и пригодили за помещение за репетиции.

„Когато отидох при Петя Йовчева-Проданова и разказах за идеята си, и двамата се разплакахме, изплуваха спомени за баща и. Тя прие радушно намерението да направим състав на името на именития хореограф и в Полски Тръмбеш, където той е основал „Полянци“ и е оставил школа зад гърба си. Даде ми всичките материали и издадената книга за баща й. Сега съм ги подредил в репетиционата зала, за да се виждат. После с адвокат подготвихме документите за авторските права и отидохме при нотариус и сега само ние можем да изпълняваме танците на велия хореограф. Договорът е безвъзмезден и в него е посочено, че само Красимир Илиев може да ги използва заедно с материалите на Йосиф Йовчев“, реди ръководителят на новия състав.

Новата самодейна формация „проходила“ с 5 деца и местните хора се смеели на ентусиаста и открито му казвали, че е „луд за връзване“.

„Това обаче не само не ме отказа, но и ми вдъхна още по-голям хъс и амбиция, защото съм много упорит и правя всичко напук и на инат. Така доказах, че от нищото може да се направи нещо сериозно и значимо в името на родолюбието. Славата може да дойде, може и да не дойде и това не е най-важното нещо. Сега съставът е от около 30 души и най-възрастният е на 50 г. Младите момчета и момичета обаче са повече и за тази година са предвидени над 15 участия в страната“, сподели Илиев.

Новият състав „Йосиф Йовчев“ е регистриран и се води към читалището в с. Обединение. Всички танцьори са от Полски Тръмбеш, ползват зала под наем и нищо от читалището в града и от общината. Красимир Илиев е взел заем от 400 лева, за да плаща по 25 лв. на минута за музика за един танц. С тези пари ще може да озвучи около три танца от репертоара на патрона Йосиф Йовчев. За последните си изяви трупата е искала и получила носии от читалището в Стражица. За своя сметка са ушили мъжки ризи, поръчани са и 12 женски носии за предстоящи участия.

„Писмено искане за помещение при нас не е правено, искаха само носии, но ние нямаме. Този нов състав, който аз приветствам, тръгна като частна формация. После научих, че са получени авторските права от семейството на Йосиф Йовчев. Ако при мен се получи писмена молба от Красимир Илиев за нещо от читалищното ръководство, ще бъде разгледана“, каза председателката на читалище „Отец Паисий 1905“ и на настоятелството в Полски Тръмбеш Нелушка Миновска.

„И понеже здраво съм се „хванал на хорото“вече обещах на 15 жени от павлкенското село Долна Липница да ги уча на танци. Този минисъстав пък щял да бъде поделение на ансамбъл „Йосиф Йовчев“, разкри Краси Метъла.

Той е благодарен на ветераните от състава на знаменития хореограф, които са помогнали за прохождането на трупата.За есента на тази година пък Красимир Илиев има намерение да организира национално надиграване в Полски Тръмбеш с награден фонд. Смята, че ще успее, защото се е отдал изцяло на начинанието и не иска да проси пари от никого.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи