Бивш посланик: Най-големият губещ в света от победата на Тръмп - Украйна

Победата на Доналд Тръмп може да превърне Украйна в самотна и уплашена. Страхът е, че избраният нов американски президент ще предпочете топлите връзки с Москва пред раздразнението да подкрепя Украйна, страна, която той описа по време на кампанията като "бъркотия".

"Най-големият губещ в света тази вечер - Украйна", написа Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия, след като станаха известни резултатите от изборите.

"Единствената ви надежда е да се захванете наистина сериозно с реформи и да запазите подкрепата на Европа". Но ЕС линее от собствените си вътрешни проблеми като Брекзит и възхода на неговите собствени популисти като Тръмп, което предизвиква тревожност в Киев, че блокът не е мястото, откъдето ще му подадат ръка.

Украйна се нуждае да бъде подготвена да се справя сама, каза Альона Гетманчук, директор на Института за световна политика в Киев. "Избирането на Доналд Тръмп е силен сигнал, че Украйна трябва да е готова да извърши реформи и да устои на руската агресия без подкрепата на САЩ и Запада", каза Гетманчук. "Ние все още не сме в състояние да направим това, но трябва да сме готови."

Тръмп има заплетена история с Украйна. Мениджърът на неговата кампания Пол Манафорт е бил близък сътрудник на Виктор Янукович, детронирания проруски президент на Украйна - връзка, която стана толкова противоречива, че Манафорт беше отстранен от кампанията.

Друг съветник, Картър Пейдж, има връзки с руския енергиен гигант “Газпром”. Тръмп също така беше много по-малко решителен в защита на Украйна от отиващата си администрация на президента Барак Обама.

По време на телевизионно интервю той намекна, че Русия е била права да анексира Крим през 2014 г. "Народът на Крим, доколкото ми е известно, по-скоро би желал да е с Русия, а не там, където е бил", каза Тръмп.

На Националния конгрес на републиканците привържениците на Тръмп съдействаха позицията на партията по Крим да стане по-благоприятна за Москва.

Надявайки се на най-доброто

Изправени пред реалността на президентството на Тръмп, украинците се вкопчиха в надеждата, че изявленията по време на кампанията му няма да станат политика с идването му на власт. "Неговите отговори за Украйна бяха импровизация - той не беше готов да отговаря", заяви Хана Хопко, ръководител на комисията по външните работи на Върховната рада.

"Той не е традиционен политик." Украинските политици бързо се опитаха да придадат по-добър образ на неочаквания резултат. "Моите искрени поздравления към Доналд Тръмп за избора му за президент на Съединените щати и към приятелския американски народ за неговия демократичен израз на воля. Това е символ на истинската демокрация, когато никой не знаеше за резултатите от изборите до последния момент", заяви президентът Петро Порошенко. Други се втурнаха да отричат своите предишни виждания срещу Тръмп.

Министърът на вътрешните работи Арсен Аваков изчисти критичните си изявления от своите профили в социалните медии, докато опозиционерът Олег Ляшко трябваше да се откаже от съобщение в Туитър, в което нарича победата на Тръмп „катастрофа“.

Киев се безпокои, че очевидната топлина на Тръмп по отношение на руския президент Владимир Путин може да бъде разбрана погрешно от Москва. Войната със слаба интензивност срещу подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна продължава да съсипва живота и да взима жертви, но Кремъл избегна една пълномащабна офанзива. Това може да се промени, ако Москва усети, че заплахата от строги американски санкции се отдалечава.

„Най-малкото, Владимир Путин ще подложи на проверка ситуацията, също както той провери президента Обама", каза Гетманчук. "И когато си помисли, че е получил картбланш той ще стигне още по-далеч." Хопко каза, че лидерите на Украйна ще трябва да "работят здраво", за да обяснят на Тръмп позицията на Украйна и заплахата, която идва от Русия.

"Също така не е в негов личен интерес да бъде приятел на Путин - това е в разрез с американските интереси." "Ние трябва да уважаваме тази нова реалност", добави Хопко. "Ние се страхуваме да се страхуваме".

/Дейвид Стърн, „Политико“/

Коментари

Задължително поле