Бивш ректор в Академия на МВР: Полицаите могат да стрелят след неподчинение

"Полицаите имат право да стрелят по заподозрени след неподчинение", обясни пред БНТ бившият ректор на Академията на МВР проф. Любомир Тимчев.

Коментарът му е по повод гонката и стрелбата след обир в София вчера сутринта, които завършиха с ранен младеж, който по-късно почина в болница.

"Основание ни дава чл. 87, ал. 1, т. 3 от ЗМВР, където е ясно посочено, че след предупреждение, което се е случило, полицейският орган може да използва оръжие при преследване на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, когато оказва съпротива или не се подчинява. Тази норма преди години не включваше оказването на съпротива", каза още той.

При така действащата норма няма никакво значение дали младежът е бил въоръжен или не, а дали извършва или е извършил престъпление и дали оказва съпротива, посочи Тимчев.

Коментира, че много от нормите в закона не са издържани.

"Ако я променят в стил да се говори за тежко престъпление, за оказване на въоръжена съпротива, тогава носенето на оръжие ще има значение, но в случая не. Това не е инцидент, това е част от полицейската професия, за съжаление".

Според проф. Тимчев трябва да се промени философията на Закона за МВР, а оттам - нормите и действията на полицаите. Заяви още, че системата на министерството трябва да се деполитизира, както и че няма хабилитирани преподаватели в Академията на МВР, а обучението не е достатъчно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право